Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Guardian: Πολεμοχαρής και έκθυμος ο Ερντογάν

Guardian: Πολεμοχαρής και έκθυμος ο Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για The Guardian, Αμμόχωστος, Βαρώσια, Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κουντρέτ Οζερσάι, Κύπρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Το άνοιγμα των Βαρωσίων με τον «τρομερό» τρόπο που έγινε εξυπηρετούσε την προεκλογική εκστρατεία του Ερσίν Τατάρ, δηλώνει στην βρετανική εφημερίδα Guardian ο Κουντρέτ Οζερσάι .

Οι δηλώσεις του περιλαμβάνονται σε ανταπόκριση από την περιοχή απεσταλμένης της βρετανικής εφημερίδας, η οποία σχολιάζει ότι το άνοιγμα του Βαρωσίου «αναδεικνύει τις όλο και πιο βαθιές διαιρέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», με την εμπλοκή της Τουρκίας να έχει προκαλέσει «θυμό».

Ο κ. Οζερσάι λέει ότι είχαν υποβληθεί «προσεκτικά» σχέδια για άνοιγμα των Βαρωσίων με τρόπο που να συνάδει με το διεθνές δίκαιο και που λάμβανε υπόψη τις ευαισθησίες των πρώην κατοίκων.

«Αυτό είναι ένα σημείο καμπής για τη βόρεια Κύπρο, ιδίως αν η τουρκική ανάμιξη υπονομεύσει με τον ίδιο τρόπο ξανά τη δημοκρατική μας διαδικασία», προσθέτει ο ίδιος.

Εκτιμά ότι επίκειται «μια μεγάλη κρίση» γύρω από τη «μάχη» για τα αποθέματα φυσικού αερίου, χωρίς να έχει καθοριστεί ακόμα αν θα προκύψει διαπραγμάτευση ή διαμάχη.

«Αλλά φοβάμαι ότι μια πραγματική κρίση έρχεται αν αποκλειστεί η ανάμιξη των τουρκοκυπριακών αρχών. Είναι προς το όφελος όλων να σεβαστούν τη δημοκρατική βούληση του τουρκοκυπριακού λαού», λέει ο κ. Οζερσάι.

Η δημοσιογράφος του Guardian αναφέρει πως οι συνθήκες υπό τις οποίες άνοιξαν τα Βαρώσια και παραπέμπει σε ένα μεταλλασσόμενο πολιτικό κλίμα στην Κύπρο και στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η Τουρκία «παίζει τα χαρτιά της στη μάχη με την Κύπρο και την Ελλάδα» για τα αποθέματα φυσικών πόρων.

Η ίδια σχολιάζει πως το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων ήταν ένα «τέχνασμα» που βοήθησε στη νίκη του εκλεκτού της Άγκυρας στις “εκλογές”.

Προσθέτει ότι με τον «πολεμοχαρή και έκθυμο» Ερντογάν να εντείνει τις προσπάθειες επαναπροσδιορισμού του στάτους κβο στην περιοχή, το αποτέλεσμα στα κατεχόμενα «έχει αποκτήσει νέα διεθνή σημασία» και η Κύπρος «αναδύεται όλο και ταχύτερα σε επίκεντρο του ενδιαφέροντος μιας νέας και δυνητικά επικίνδυνης πραγματικότητας».

Σχετικά άρθρα