Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στη Βαγδάτη ο Φρανσουά Ολάντ

Στη Βαγδάτη ο Φρανσουά Ολάντ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, Ιράκ, Λοράν Φαμπιούς, Φουάντ Μασούμ, Φρανσουά Ολάντ, Χάιντερ αλ Αμπάντι,

Στη Βαγδάτη μετέβη σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στο πλαίσιο ενός συμβολικού ταξιδιού στο Ιράκ, προκειμένου να υποστηρίξει τη νεοσυσταθείσα Κυβέρνηση της χώρας.

Το αεροπλάνο του Γάλλου προέδρου μεταφέρει 15 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας που θα παραδοθούν στο Αρμπίλ, στο βόρειο Ιράκ, όπου θα μεταβεί αργότερα σήμερα, αφού συναντηθεί με τον Ιρακινό ομόλογό του Φουάντ Μασούμ και τον πρωθυπουργό Χάινταρ αλ-Αμπάντι.

Ο Ολάντ συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και τον υπουργό Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Έντεκα χρόνια αφότου αρνήθηκε να ακολουθήσει την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο στην εισβολή στο Ιράκ, η Γαλλία επιχειρεί να επανέλθει στο προσκήνιο στη χώρα με την οποία διατηρούσε ισχυρούς αλλά αμφιλεγόμενους ιστορικούς δεσμούς υπό το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν, που ανατράπηκε από την αμερικανο-βρετανική εισβολή του 2003.

Από το καλοκαίρι, το Παρίσι παρέχει οπλισμό στους Κούρδους μαχητές που πολεμούν εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, κυρίως στους χριστιανούς και τους γεζίντι πρόσφυγες στο βόρειο Ιράκ.

Τη Δευτέρα, ο Φρανσουά Ολάντ θα συναντήσει και πάλι τον Ιρακινό ομόλογό του στο Παρίσι σε μια διάσκεψη για «την ειρήνη και την ασφάλεια» στο Ιράκ, της οποίας θα συμπροεδρεύσουν με τρεις στόχους: να υπογραμμίσουν την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας προς τη νέα ιρακινή κυβέρνηση, να συντονίσουν τον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και να ξεκινήσουν τις ανθρωπιστικές προσπάθειες και τις προσπάθειες για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία ανακοίνωσε την Τετάρτη, δια του υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ότι θα συμμετείχε, «αν ήταν απαραίτητο, σε μια αεροπορική στρατιωτική δράση» στο Ιράκ, ενώ το Παρίσι δεν αποκλείει πλέον να συμμετάσχει και σε πλήγματα στη Συρία.

Σχετικά άρθρα