Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κορωνοϊός: Η Γερμανία δίνει δεκάδες δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις της για το μερικό λοκντάουν

Κορωνοϊός: Η Γερμανία δίνει δεκάδες δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις της για το μερικό λοκντάουν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανία, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Όλαφ Σολτς, Πέτερ Αλτμάιερ,

Περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ έκτακτη βοήθεια θα χορηγήσει η Μέρκελ στις επιχειρήσεις οι οποίες θα κλείσουν κατά την διάρκεια της εφαρμογής του «μερικού λοκντάουν» ανακοίνωσαν πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς (SPD) και ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ (CDU).

Σύμφωνα με τους γερμανούς υπουργούς οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους θα αποζημιωθούν για το 75% του τζίρου τους κατά το ίδιο διάστημα του 2019, ενώ οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις για το 70%.

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό η γερμανική κυβέρνηση θα δανειστεί για το τρέχον έτος το ποσό μαμούθ των 218 δισ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσει το πακέτο στήριξης της οικονομίας που πλήττεται από την πανδημία του κορωνοϊού, το οποίο θα φθάσει τα 750 δισεκατομμύρια, αλλά υπολογίζει ότι δεν θα χρειαστεί να δανειστεί πάνω από τα ποσά που είχε ήδη ανακοινώσει.

Για το 2021 η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα λάβει πιστώσεις ύψους περίπου 96 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή, ακόμη και αν δεν γίνεται ακόμη αντιληπτό από όλους», δήλωσε ο κ. Σολτς και περιέγραψε τον Νοέμβριο ως τον «μήνα της αλήθειας», κατά τον οποίο η χώρα θα διαπιστώσει εάν έχει τη δυνατότητα να θέσει και πάλι υπό έλεγχο τους αυξανόμενους αριθμούς των κρουσμάτων.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση κινητοποιεί «τεράστια και άνευ προηγουμένου στήριξη για τις βιομηχανίες που πλήττονται από το λοκντάουν», προκειμένου να διασφαλιστεί η επιβίωσή τους, ενώ επισήμανε ότι η έκτακτη βοήθεια θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος και η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW θα προσφέρει ταχύτατα «ρευστότητα έως και 300.000 ευρώ σε επιχειρήσεις».

Ο Όλαφ Σολτς υπεραμύνθηκε ακόμη των μέτρων που αποφασίστηκαν χθες από την ομοσπονδία και τα κρατίδια, τα οποία περιέγραψε ως «δραστικά αλλά απαραίτητα».

Η εξέλιξη της πανδημίας είναι «πολύ δραματική» και, αντίστοιχα, η έκτακτη στήριξη θα είναι «τεράστια», δήλωσε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Οποιοσδήποτε αναρωτιέται πώς θα τα βγάλει πέρα το επόμενο διάστημα, μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα τον βοηθήσουμε».

Σε ό,τι αφορά την βιομηχανία και το εμπόριο, ο Πέτερ Αλτμάιερ διευκρίνισε ότι, σε αντίθεση προς το λοκντάουν της άνοιξης, δεν αναμένεται να πληγούν από τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή στις 2 Νοεμβρίου.

Στην α’ φάση της πανδημίας, η αυτοκινητοβιομηχανία υποχρεώθηκε να σταματήσει την παραγωγή της, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί τώρα, ωστόσο η κυβέρνηση προειδοποιεί για τον κίνδυνο νέου σημαντικού πλήγματος στην αγορά εργασίας.

Η εξέλιξη της κατάστασης, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ (SPD), και η ταχύτητα της ανάκαμψης θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα σταθεροποιηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και από το πότε θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

«Ελπίζω ότι πολλοί θα διατηρήσουν τις θέσεις τους στον κλάδο της εστίασης, χάρη στην οικονομική βοήθεια του κράτους, καθώς το διάστημα αναστολής λειτουργίας θα είναι περιορισμένο. Κάποιοι όμως, λόγω της κατάστασης, θα χάσουν τη δουλειά τους», παραδέχθηκε ο κ. Χάιλ.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Αλτμάιερ υπολόγισε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μπορεί να αυξάνεται καθημερινά κατά σχεδόν 70-75% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

«Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα έχουμε φτάσει τις 20.000 νέα κρούσματα έως το τέλος της εβδομάδας», προειδοποίησε.

Ο αντιπρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και υπουργός Εσωτερικών της Βάδης – Βυρτεμβέργης Τόμας Στρομπλ εισηγήθηκε πάντως «να κλείνουν τα πάντα» μια φορά την εβδομάδα -συμπεριλαμβανομένων των σχολείων και των παιδικών σταθμών, αλλά και των συνόρων- προκειμένου να επιτευχθεί η ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού.

Σχετικά άρθρα