Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κορωνοϊός: Εξοργισμένοι οι κλάδοι εστίασης και τουρισμού στη Γερμανία από το μερικό λοκντάουν

Κορωνοϊός: Εξοργισμένοι οι κλάδοι εστίασης και τουρισμού στη Γερμανία από το μερικό λοκντάουν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γερμανία, Εστιατόρια / Εστίαση, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Ξενοδοχεία,

Η απόφαση για μερικό λοκντάουν για τον περιορισμό του κορωνοϊού εξοργίζει τους κλάδους εστίασης και τουρισμού στη Γερμανία, σύμφωνα με την DW.

Την ίδια στιγμή οικονομικά ινστιτούτα εκτιμούν ότι ένα, εκτός ελέγχου, δεύτερο κύμα πανδημίας θα έπληττε ακόμα περισσότερο την οικονομία.

«Το νέο λουκέτο στην εστίαση είναι τραγικό λάθος», υπογραμμίζουν σε επιστολή τους προς τηn καγκελάριο Μέρκελ και τους τοπικούς πρωθυπουργούς 30 κορυφαίοι εκπρόσωποι της γερμανικής γαστρονομίας.

Οι εκπρόσωποι τονίζουν ότι εστιατόρια και καφέ στη Γερμανία εφαρμόζουν ήδη αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες και ότι ουδέποτε η γαστρονομία υπήρξε τους τελευταίους μήνες εστία μετάδοσης.

Προειδοποιούν μάλιστα ότι όταν ο κόσμος σταματήσει να βγαίνει για φαγητό ή καφέ θα στραφεί σε σπίτια φίλων και γνωστών, τα οποία, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν θα μετατραπούν σε εστίες μετάδοσης ή και υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.

Από τη πλευρά του ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας Ξενοδόχων και Εστίασης Dehoga Γκίντο Τσέλικ διαμαρτύρεται λέγοντας ότι «δεν μπορεί πάντα εμείς να πληρώνουμε τα σπασμένα».

Υπενθυμίζει ότι το 30% των 245.000 ξενοδοχείων και εστιατορίων απειλούνται πλέον με χρεοκοπία και ζητά από τις αρμόδιες αρχές να αποζημιώσουν άμεσα όσους πλήττονται από το μερικό λοκντάουν.

Δραματική κρίνεται η κατάσταση και στοn τομέα του τουρισμού.

Η Γερμανική Τουριστική Ομοσπονδία αναμένει το διάστημα Μαρτίου-Δεκεμβρίου ζημιές πάνω από 28 δισεκατομμύρια ευρώ σε ταξιδιωτικά γραφεία και διοργανωτές ταξιδιών.

Πρόκειται για μείωση 80% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019.

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το μερικό λοκντάουν εκπρόσωποι του γερμανικού τουρισμού πραγματοποίησαν την Τετάρτη από κοινού με εργαζόμενους στοn πολιτισμό διαδήλωση στο Βερολίνο.

Ας σημειωθεί ότι στοn γερμανικό τουριστικό τομέα απασχολούνται σήμερα 1,5 εκατομμύριo εργαζόμενοι και πως είναι ο έκτος σε ισχύ οικονομικός τομέας στη χώρα.

«Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις δεν θα επιβιώσουν»

Για τις αρνητικές επιπτώσεις ενός λοκντάουν προειδοποιεί και η γερμανική Ομοσπονδία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Σε ανακοίνωση τονίζει ότι «το μεγαλύτερο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν αντέχει άλλο λοκντάουν» και ότι «δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις δεν θα επιβιώσουν».

Από τη πλευρά τους εκπρόσωποι των εργοδοτών αντιπροτείνουν στη κυβέρνηση, τα όποια περιοριστικά μέτρα να επικεντρωθούν στην ιδιωτική ζωή των πολιτών και όχι τις επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι το πρώτο λοκντάουν στοίχισε, παρά το μειωμένο ωράριο εργασίας σε πολλές εταιρίες,περίπου 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας και μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η σημαντική διαφορά του δεύτερου από το πρώτο λοκντάουν στη Γερμανία είναι ότι αυτή τη φορά βιομηχανίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά τηρώντας τους ισχύοντες υγειονομικούς κανόνες.

Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δεσμεύθηκε να αποζημιώσει μέχρι και το 75% του χαμένου τζίρου εταιριών που πλήττονται ιδιαίτερα από τα νέα μέτρα.

«Το μερικό λοκντάουν προστατεύει συνολικά την οικονομία»

Κορυφαίοι Γερμανοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι η απόφαση για μερικό λοκντάουν ισορροπεί μεταξύ αναγκαίων μέτρων περιορισμού εξάπλωσης της πανδημίας και διασφάλισης απρόσκοπτης λειτουργίας σημαντικών οικονομικών κλάδων.

«Δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη όσο η πανδημία δεν βρίσκεται υπό έλεγχο», δηλώνει ο πρόεδρος του οικονομικού ινστιτούτου Ifo Κλέμενς Φουστ στην εφημερίδα Handelsblatt.

Παρόμοια άποψη διατυπώνει ο ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας DIW Μαρσέλ Φράτσερ τονίζοντας ότι «τη μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία της χώρας προκαλεί ένα δεύτερο, ανεξέλεγκτο κύμα πανδημίας και όχι στοχευμένα περιοριστικά μέτρα της δημόσιας ζωής.

»Το μερικό λοκντάουν θα πλήξει ορισμένους κλάδους, αλλά θα προστατέψει τη γερμανική οικονομία στο σύνολό της».

Την ίδια στιγμή ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας θέτει σε κίνδυνο τη διαφαινόμενη ανάπτυξη στη Γερμανία.

Το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας IW προβλέπει ότι ένα λοκντάουν συγκεκριμένης διάρκειας θα προκαλέσει σημαντικές οικονομικές απώλειες, οι οποίες ωστόσο θα είναι μικρότερες από εκείνες που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γεργκ Κρέμερ δηλώνει ότι «η οικονομία δεν είναι λάμπα, που ανάβει και σβήνει, χωρίς να προκαλείται ζημιά».

Εκτιμά ότι τα κυβερνητικά μέτρα θα παγώσουν την ανάπτυξη, η οποία στην καλύτερη των περιπτώσεων θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα όπως και στο τρίτο τρίμηνο του 2020.

Ο Γερμανός οικονομολόγος θεωρεί ότι παρά το γεγονός ότι δεν πλήττονται άμεσα από το λοκντάουν η βιομηχανία και το εμπόριο θα υποστούν σημαντικές ζημιές, μιας και τα νέα μέτρα εντείνουν την γενικότερη ανησυχία και μάλιστα τη στιγμή που χώρες του εξωτερικού λαμβάνουν και εκείνες αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Σχετικά άρθρα