Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε υστερία η αυλή Ερντογάν με το σκίτσο της Charlie Hebdo – Ταυτίζουν τον Ερντογάν με το Ισλάμ

Σε υστερία η αυλή Ερντογάν με το σκίτσο της Charlie Hebdo – Ταυτίζουν τον Ερντογάν με το Ισλάμ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Εφημερίδα Charlie Hebdo, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Κορυφαίοι Τούρκοι αξιωματούχοι καταδίκασαν την Τετάρτη σκίτσο που σατιρίζει τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δημοσιεύεται στο πρωτοσέλιδο της εβδομαδιαίας γαλλικής εφημερίδας Charlie Hebdo, κάνοντας λόγο περί «αήθους απόπειρας» από πλευράς της να «διασπείρει πολιτισμικό ρατσισμό και μίσος», κατ’ αυτούς.

Η οργή της τουρκικής κυβέρνησης για το σκίτσο ρίχνει λάδι στη φωτιά που έβαλε στις διπλωματικές σχέσεις της Άγκυρας και του Παρισιού η εκτενής προβολή σκίτσων του Μωάμεθ στη Γαλλία, μετά τη δολοφονία του καθηγητή Σαμιέλ Πατί επειδή έδειξε τέτοια σκίτσα σε μαθητές αυτόν τον μήνα.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τη δημοσίευση που αφορά τον πρόεδρό μας στη γαλλική εφημερίδα» διότι «δεν επιδεικνύει κανένα σεβασμό προς οποιαδήποτε πίστη, προς οτιδήποτε ιερό, σε οποιαδήποτε αξία», τόνισε ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας και κορυφαίος σύμβουλος του Ερντογάν, μέσω Twitter.

Η σύνταξη του Σαρλί Εμπντό το μόνο που κάνει, συνέχισε, είναι να «μας δείχνει τη χυδαιότητα και την ανηθικότητά της».

«Η επίθεση στα δικαιώματα ενός ανθρώπου δεν αποτελεί χιούμορ, ούτε ελευθερία της έκφρασης», πρόσθεσε.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν υπερθεμάτισε:

«Η αντιμουσουλμανική προπαγάνδα του [σ.σ. προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ] Μακρόν φέρνει καρπούς!», έκρινε.

«Καταδικάζουμε την αήθη απόπειρα αυτού του εντύπου να διασπείρει τον πολιτισμικό ρατσισμό και το μίσος του», πρόσθεσε ο Αλτούν, ο οποίος εκφράστηκε επίσης μέσω Twitter.

Το Σαββατοκύριακο, ο Ερντογάν επέκρινε με σφοδρότητα τον Μακρόν, φθάνοντας στο σημείο να πει πως ο Γάλλος πρόεδρος χρειάζεται να υποβληθεί σε εξέταση από ψυχίατρο.

Το Ελιζέ ανακάλεσε τον Γάλλο πρεσβευτή στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις.

Προχθές Δευτέρα, ο Ερντογάν κλιμάκωσε περαιτέρω τη ρητορική του, καλώντας σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.

Μια γελοιογραφία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι το εξώφυλλο του τεύχους αυτής της εβδομάδας του Charlie Hebdo, κλιμακώνοντας τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Τούρκου προέδρου και των υποστηρικτών της ελευθερίας του λόγου στη Δύση.

Σε ανάρτηση της εβδομαδιαίας εφημερίδας στους λογαριασμούς της στο Facebook και στο Twitter εμφανίζει ένα εξώφυλλο με μια καρικατούρα του Ερντογάν να κάθεται σε μια καρέκλα και να σηκώνει το φόρεμα μιας γυναίκας αποκαλύπτοντας τα οπίσθιά της και φέρει τον τίτλο: «Ερντογάν: Στην ιδιωτική του ζωή, είναι πολύ αστείος».

Υπενθυμίζεται ότι το Charlie Hebdo έχει δημοσιεύσει σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, γεγονός που έχει εξοργίσει τους μουσουλμάνους, καθώς η απεικόνιση των προφητών απαγορεύεται αυστηρά από το Ισλάμ.

Στις 7 Ιανουαρίου 2015 ένοπλοι τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα εισέβαλαν στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού στο Παρίσι και σκόρπισαν τον θάνατο.

Ο απολογισμός της επίθεσης ήταν 12 νεκροί και επτά τραυματίες.

Το εξώφυλλο αυτό έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις Τουρκίας και Γαλλίας είναι στη χειρότερη φάση τους, με σκληρές επιθέσεις εκατέρωθεν, προτροπή για εμπάργκο γαλλικών προϊόντων από τον Ερντογάν και παραληρηματικό λόγο από τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος επιτέθηκε κατά του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, με τον τελευταίο να ζητά κυρώσεις από τις χώρες της ΕΕ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι επιτρέπει την εξάπλωση της ισλαμοφοβίας επειδή δεν απαγόρευσε τη δημοσίευση των γελοιογραφιών.

Ο Μακρόν απάντησε υπερασπίζοντας σθεναρά το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, πιο πρόσφατα στην κηδεία του Σαμουέλ Πάτι, του καθηγητή που αποκεφαλίστηκε στη Γαλλία λίγο αφότου έδειξε σε μαθητές του κάποια από τα σκίτσα του Charlie Hebdo κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος για την ελευθερία του λόγου.

Σχετικά άρθρα