Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στενές σχέσεις Ερντογάν με την τουρκική ομογενειακή ισλαμιστική οργάνωση Milli-Görus

Στενές σχέσεις Ερντογάν με την τουρκική ομογενειακή ισλαμιστική οργάνωση Milli-Görus
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Millî Görüş (Εθνικό Όραμα) Τουρκική Ομογενειακή Ισλαμιστική Οργάνωση, Αδελφοί Μουσουλμάνοι - Μουσουλμανική Αδελφότητα, Γερμανία, Ίδρυμα Ντιγιανέτ, Ισλαμιστές, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Σε δεσμούς του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ισλαμιστές αναφέρεται δημοσίευμα του περιοδικού Manager Magazin, το οποίο γράφει:

«Εν τω μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε στενούς δεσμούς μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος, του AKP, με τους ισλαμιστές.

»Σε απάντηση, μετά από επερώτηση της Σεβίμ Νταγκντελέν από το κόμμα “Η Αριστερά”, η οποία έχει δοθεί στο πρακτορείο ειδήσεων AFP στο Βερολίνο τη Δευτέρα, γίνεται αναφορά σε όλο και πιο ανοιχτές επαφές με το κίνημα Milli-Görus (IGMG), «Εθνικό Όραμα» στα ελληνικά, το οποίο βρίσκεται υπό παρακολούθηση από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος στη Γερμανία.

»Ο Ερντογάν έχει “τις ιδεολογικές και πολιτικές του ρίζες” στο κίνημα Milli-Görus, ανέφερε η κυβερνητική απάντηση.

»Μετά την ίδρυση του AKP αρχικά θεωρήθηκε προδότης και για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρχαν μόνο μεμονωμένες επαφές.

»Αυτές όμως εντάθηκαν, ειδικά μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016.

»Γίνεται επίσης αναφορά σε διασυνδέσεις μεταξύ αξιωματούχων του IGMG και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας με την τουρκική θρησκευτική Αρχή, Ίδρυμα Ντιγιανέτ (Diyanet) και την Ένωση Ντιτίμπ (Ditib), την ομοσπονδία των περισσοτέρων τουρκικών ενώσεων τζαμιών στη Γερμανία».

Τι είναι το Millî Görüş

Το Millî Görüş είναι ένα θρησκευτικό-πολιτικό κίνημα και μια σειρά ισλαμιστικών κομμάτων εμπνευσμένων από τον Νετσμεττίν Ερμπακάν.

Έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους «κορυφαίους τουρκικούς οργανισμούς διασποράς στην Ευρώπη» και περιγράφεται επίσης ως ο μεγαλύτερος ισλαμικός οργανισμός που λειτουργεί στη Δύση.

Ιδρύθηκε το 1969. Το κίνημα ισχυρίστηκε ότι είχε «87.000 μέλη σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων 50.000 στη Γερμανία».

Η ονομασία του αναφέρεται στο «θρησκευτικό όραμα» της οργάνωσης που δίνει έμφαση στην ηθική και πνευματική δύναμη της ισλαμικής πίστης (Iman) και εξηγεί την παρακμή του μουσουλμανικού κόσμου ως αποτέλεσμα της μίμησης των δυτικών αξιών (όπως η κοσμικότητα) και ακατάλληλη χρήση της δυτικής τεχνολογίας.

Το Κίνημα δραστηριοποιείται σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και σε χώρες όπως η Αυστραλία, Καναδάς και Ηνωμένες Πολιτείες.

Σχετικά άρθρα