Η Τουρκία προτίθεται να εγκαταστήσει μια νέα στρατιωτική βάση στην Τζαμπάλ αλ Αρμπά, στα νότια της επαρχίας της Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, η οποία θα λειτουργεί επιτελικά στον συντονισμό των τουρκικών επιχειρήσεων στην περιοχή.
«Η Τουρκία συνεχίσει να στέλνει στρατιωτικές φάλαγγες, που εισέρχονται από το στρατιωτικό συνοριακό πέρασμα Καφρ Λοσίν, εδώ και πολλές εβδομάδες», είπαν τοπικές πηγές στο North Press.
Η τελευταία τουρκική φάλαγγα εισήλθε στο συριακό έδαφος την Τετάρτη, μεταφέροντας ενισχύσεις στα τουρκικά φυλάκια – βάσεις που είναι εγκατεστημένες γύρω από την επαρχία της Ιντλίμπ.
Την Πέμπτη το πρωί, οι τουρκικές δυνάμεις ξεκίνησαν την οικοδόμηση μιας νέας στρατιωτικής βάσης στα νότια της Ιντλίμπ σε συνδυασμό με την άφιξη σημαντικών τουρκικών στρατιωτικών ενισχύσεων στην αποστρατικοποιημένη ζώνη.
Το νέο τουρκικό οχυρό κατασκευάζεται στην κορυφή ενός λόφου στο χωριό Κακφίν, στα νότια της Ιντλίμπ, στην πρώτη γραμμή απέναντι στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.
«Η Τουρκία θα εγκαταστήσει περισσότερες στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή και επίσης θα αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτικών κονβόι στην περιοχή», δήλωσε στο North Press ο Αϊχάμ Άμπου Φαρίς, που βρίσκεται κοντά στη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (πρώην Αλ Νούσρα), του βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία.
«Δεν γίνεται λόγος για απόσυρση ή μείωση των στρατιωτικών δυνάμεών της στην περιοχή.
»Αυτά τα λόγια διατυπώθηκαν μόνο από τη Ρωσία, η οποία το ζήτησε», πρόσθεσε ο Άμπου Φαρίς.
Ο Άμπου Ουμπάντα αλ Ιντλίμπι, πηγή κοντά στον τουρκμενικό Συριακό Εθνικό Στρατό (SNA), δήλωσε στο North Press:
«Παρά τις τουρκικές ενισχύσεις και κινήσεις για την έλευση περισσότερων στρατιωτών και εξοπλισμού, αυτό δεν αναιρεί την ύπαρξη αρχικών συνεννοήσεων για έναν αριθμό τομέων που ενδιαφέρουν τη Ρωσία, όπως η Τζισρ Αλ Σούγκουρ».
«Νομίζω ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να εισέλθει στην Τζισρ Αλ Σούγκουρ και πρέπει να υπάρξει μια συνεννόηση με τους εταίρους της σε αυτό το ζήτημα, όπως συνέβη αναφορικά με τον αυτοκινητόδρομο Χαλεπιού – Δαμασκού», πρόσθεσε ο Αλ Ιντλίμπι.
Στις 5 Μαρτίου, Ρώσοι και Τούρκοι κατέληξαν σε μια συμφωνία για μόνιμη εκεχειρία στην επαρχία της Ιντλίμπ και πραγματοποίηση κοινών ρωσοτουρκικών περιπολιών στον αυτοκινητόδρομο Χαλεπιού-Λαοδίκειας.
Τον Σεπτέμβριο η Ρωσία κάλεσε την Τουρκία να μειώσει τον αριθμό φυλακίων-παρατηρητηρίων (βάσεων) της στην περιοχή.
Η Τουρκία επέμενε να διατηρήσει όλα τα οχυρά της στην περιοχή, ωστόσο, έδειξε μια ευελιξία και απέσυρε μέρος του βαρέως οπλισμού που είχε αναπτύξει στην περιοχή μετά από συναντήσεις Ρώσων και Τούρκων αξιωματούχων στην Άγκυρα.