Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

New York Times: Τούρκος αυτόμολος διατάχθηκε να σκοτώσει πολιτικό στην Αυστρία

New York Times: Τούρκος αυτόμολος διατάχθηκε να σκοτώσει πολιτικό στην Αυστρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για MİT - Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (Τουρκία), Αυστρία, Εφημερίδα New York Times, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κατασκοπεία, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, Πράκτορες, Τουρκία,

Η αμερικανική εφημερίδα New York Times φαίνεται αποφασισμένη να εκθέσει ανεπανόρθωτα το καθεστώς Ερντογάν. Σε εκτενές δημοσίευμά της αναφέρεται στη σκανδαλώδη υπόθεση Τούρκου πράκτορα, που παραδόθηκε πρόσφατα στις αυστριακές Αρχές, ο οποίος φέρεται να σχετίζεται και με την καταδίκη του υπαλλήλου του αμερικανικού Προξενείου Κωνσταντινούπολης, Μετίν Τοπούζ (Metin Topuz).

«Τούρκος αυτόμολος αναφέρει ότι διατάχθηκε να σκοτώσει πολιτικό στην Αυστρία», τιτλοφορείται δημοσίευμα των New York Times. «Η μαρτυρία του άνδρα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ήταν πράκτορας της υπηρεσίας πληροφοριών, προσφέρει πληροφορίες για την καταδίωξη εχθρών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπονομεύει την καταδίκη ενός υπαλλήλου του Προξενείου των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη».

Ένα απόγευμα, τον περασμένο μήνα, ένας άνδρας που ισχυρίζεται ότι ήταν πράκτορας των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών, κάτοχος ιταλικού διαβατηρίου, εισήλθε σε ένα αστυνομικό τμήμα της Βιέννης.

Η κατάθεσή του ήταν εκρηκτική: Ο άνδρας είπε ότι διατάχθηκε να σκοτώσει μία Κουρδοαυστριακή πολιτικό, κάτι που δεν θέλησε να πράξει και κατέφυγε στην αυστριακή Αστυνομία για προστασία.

Ανέφερε επίσης ότι υποχρεώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 να δώσει ψεύτικη κατάθεση που χρησιμοποιήθηκε για να καταδικαστεί ένας υπάλληλος του Αμερικανικού Προξενείου στην Κωνσταντινούπολη.

Εάν οι ισχυρισμοί του άνδρα αληθεύουν, γράφουν οι New York Times, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως ο Φεγιάζ Οζούρκ (Feyyaz Ozturk), παρέχουν νέες πληροφορίες για το πόσο μακριά είναι προετοιμασμένος και ικανός να φτάσει ο πρόεδρος Ερντογάν για να καταδιώξει τους εχθρούς του.

Οι New York Times γράφουν ότι η κατάθεση του Τούρκου πράκτορα έχει περιέλθει στην κατοχή τους και θα μπορούσε να ακυρώσει τη δικαστική απόφαση εις βάρος του Μετίν Τοπούζ, που εργαζόταν στο Αμερικανικό Προξενείο της Πόλης και καταδικάστηκε τον περασμένο Ιούνιο σε περισσότερα από οκτώ χρόνια κάθειρξη κατηγορούμενος για υποστήριξη ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η υπόθεση Τοπούζ είναι μία από τις πολλές που στρέφονται ενάντια σε Αμερικανούς πολίτες και υπαλλήλους των Αμερικανικών διπλωματικών Αρχών στην Τουρκία, στις όλο και πιο ανταγωνιστικές σχέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αυστριακή κυβέρνηση ανησυχεί εδώ και πολύ καιρό για τη διείσδυση και επιρροή της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας στην Αυστρία και η τελευταία αυτή υπόθεση σήμανε συναγερμό.

«Το λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Καρλ Νεχάμερ, την Τρίτη στους New York Times.

Αρνήθηκε να σχολιάσει λεπτομέρειες επειδή η έρευνα συνεχίζεται.

Η Εισαγγελία της Βιέννης επίσης αρνήθηκε να μιλήσει στην αμερικανική εφημερίδα, δηλώνοντας σε απαντητικό email ότι η υπόθεση είναι «ευαίσθητη» και «απόρρητη».

Ωστόσο, Αυστριακός κυβερνητικός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί και έχει γνώση, σχολίασε ότι εάν η συνωμοσία δολοφονίας κουρδικής καταγωγής Αυστριακής πολιτικού επιβεβαιωθεί, θα σήμαινε ένα νέο επίπεδο τουρκικής ανάμειξης στην Αυστρία.

Στην Αυστρία ζούνε περίπου 270.000 άνθρωποι με καταγωγή από την Τουρκία και το 1/3 αυτών είναι Κούρδοι.

Η Σούζαν Ράαμπ, η υπουργός Μετανάστευσης, δήλωσε ότι «η Αυστρία έχει γίνει στόχος της τουρκικής κατασκοπείας» και «το μακρύ χέρι του Ερντογάν φτάνει μέχρι τη Βιέννη».

Ο Φεγιάζ Οζτούρκ, όταν παραδόθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου στην αυστριακή Αστυνομία, είπε ότι είχε συνταξιοδοτηθεί μετά από μακρά θητεία στην τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, MIT, αλλά πρόσφατα του ανέθεσαν την αποστολή να επιτεθεί στην Αϊγκούλ Μπεριβάν Ασλάν, πρώην βουλευτή των Πράσινων, κουρδικής καταγωγής και ηχηρή επικρίτρια του Ερντογάν.

Η κουρδικής καταγωγής Αυστριακή πολιτικός Μπεριβάν Ασλάν.

Οι New York Times ζήτησαν και από τη MIT να τοποθετηθεί.

Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, σε email που απέστειλε στην εφημερίδα, δήλωσε ότι πρόκειται για ανοησίες και ότι ο κ. Οζτούρκ «δεν είχε ποτέ σχέση, ή λειτούργησε εκ μέρους, της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών».

Ο Οζτούρκ υποτίθεται ότι είχε διαταχθεί να σκοτώσει την Ασλάν τον Μάρτιο, αλλά λόγω του lockdown αυτό στάθηκε αδύνατο.

Τον Αύγουστο επικοινώνησε μαζί του ένας άνδρας μέσω WhatsApp και του είπε να ταξιδέψει στο Βελιγράδι, στη Σερβία και να συναντήσει ένα σύνδεσμο σε ένα τούρκικο καφενείο.

Τελικά η συνάντηση έγινε στο εστιατόριο «Μεσοποταμία» στη σερβική πρωτεύουσα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Ozgur Politika.

«Δεν πειράζει εάν σκοτωθεί ή απλά τραυματιστεί», του είπε ο σύνδεσμος, σύμφωνα με την κατάθεση του Οζτούρκ.

«Αρκεί να λάβει το μήνυμα», τόνισε ο ίδιος, ο οποίος τον διέταξε να ταξιδέψει στη Βιέννη και να αναμένει περαιτέρω εντολές.

Ο Οζτούρκ υποστήριξε στην αυστριακή Αστυνομία ότι δεν είναι επαγγελματίας εκτελεστής και ότι δεν είχε εμπιστοσύνη στις τουρκικές Αρχές.

Είπε ότι εάν διέπραττε την επίθεση και μετά συλλαμβανόταν, οι Τούρκοι «θα έπαιρναν αποστάσεις και θα έλεγαν ότι είμαι εγκληματίας».

Σημείωσε επίσης ότι οι τουρκικές Αρχές πάγωσαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς του ίδιου και της οικογένειάς του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τουρκική MIT του έδωσε κι άλλους στόχους, όπως τον Πέτερ Πιλτς, εκδότη του ενημερωτικού ιστότοπου ZackZack.

Ο Πιλτς είναι επίσης πρώην βουλευτής των Πράσινων, φίλος της Ασλάν και επίσης επικριτής του Ερντογάν.

Σχετικά άρθρα