Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρίγκιπας Μπαντάρ: Ποιοι είναι οι σύμμαχοι των Παλαιστινίων τώρα; Το Ιράν και η Τουρκία

Πρίγκιπας Μπαντάρ: Ποιοι είναι οι σύμμαχοι των Παλαιστινίων τώρα; Το Ιράν και η Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διπλωματικό Σώμα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράν, Ισλαμιστές, Ισραήλ, Μπαντάρ μπιν Σουλτάν αλ Σαούντ, Παλαιστίνη, Παλαιστινιακή Αρχή, Παλαιστίνιοι, Σαουδική Αραβία, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Ο πρίγκιπας Μπαντάρ μπιν Σουλτάν, πρώην πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ (1983-2005) και πρώην επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας (2014-2016), προκάλεσε σεισμό στον αραβικό κόσμο με συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο Al Arabiya, όπου μεταξύ άλλων κατηγόρησε την παλαιστινιακή ηγεσία ότι συμμάχησε με το Ιράν και την Τουρκία ενάντια στα άλλα αραβικά κράτη.

Στη συνέντευξή του απηύθυνε πολύ σοβαρές κατηγορίες στην παλαιστινιακή ηγεσία και της καταλόγισε επαναλαμβανόμενες ήττες και αποτυχίες.

Σχολιάζοντας την επίθεση που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή ηγεσία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), για την εξομάλυνση των σχέσεών τους με το Ισραήλ, ο Σαουδάραβας διπλωμάτης είπε:

«Αυτό το χαμηλό επίπεδο λόγου δεν είναι αυτό που περιμένουμε από αξιωματούχους που επιδιώκουν να αποκτήσουν παγκόσμια υποστήριξη στους σκοπούς τους», χαρακτηρίζοντας την παλαιστινιακή ρητορική «απαράδεκτη».

Παλαιστίνιοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, χαρακτήρισαν την απόφαση των ΗΑΕ να εξομαλύνουν τις σχέσεις με το Ισραήλ ως «πισώπλατο μαχαίρωμα του παλαιστινιακού λαού».

Σύμφωνα με τον πρίγκιπα Μπαντάρ, η αντίδραση της Χαμάς στη Γάζα και της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη αντικατοπτρίζουν τις ευρύτερες αποτυχίες τους.

«Οι ηγέτες της Λωρίδας της Γάζας, οι οποίοι έχουν αποχωρήσει από την Παλαιστινιακή Αρχή για να κυβερνούν ανεξάρτητα τη Γάζα, κατηγορούν την ηγεσία της Δυτικής Όχθης για προδοσία, ενώ την ίδια στιγμή, η ηγεσία της Δυτικής Όχθης κατηγορεί τους αυτονομιστές ηγέτες της Λωρίδας της Γάζας για πισώπλατο μαχαίρωμα», είπε.

Ο πρίγκιπας Μπαντάρ είπε ότι ενώ ο παλαιστινιακός σκοπός είναι «δίκαιος», οι ηγέτες των Παλαιστινίων έχουν ιστορικό αποτυχιών επί 70 χρόνια.

Ο πρίγκιπας Μπαντάρ αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στον Αμίν αλ Χουσεΐνι, Παλαιστίνιο θρησκευτικό ηγέτη, μεγάλου μουφτή της Ιερουσαλήμ, που ήταν ένας από τους κύριους ηγέτες της παλαιστινιακής υπόθεσης όταν η χώρα ήταν υπό τη βρετανική εντολή από το 1918 έως το 1948.

Ο Αμίν αλ Χουσεΐνι συμμάχησε με τους Ναζί, θεωρώντας τη Γερμανία ως εναλλακτική σύμμαχο για την υπονόμευση της βρετανικής κυριαρχίας στην Παλαιστίνη.

Η παλαιστινιακή εξέγερση κατά της βρετανικής κυριαρχίας, γνωστή ως Αραβική Επανάσταση από το 1936 έως το 1939, ήταν μια καταστροφή για τον παλαιστινιακό λαό, αφήνοντας έναν στους δέκα άντρες εξόριστους, φυλακισμένους ή νεκρούς.

Η φιλογερμανική προσέγγιση του Αμίν αλ Χουσεΐνι κατέρρευσε με την ήττα του ναζισμού στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πρίγκιπας Μπαντάρ επέκρινε επίσης τον ηγέτη της Οργάνωσης Απελευθέρωσης Παλαιστίνης (PLO), Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος συντάχθηκε με τον Σαντάμ Χουσεΐν του Ιράκ στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου το 1990.

Ο Αραφάτ επισκέφθηκε τον δικτάτορα Χουσεΐν το 1990 κατά τη διάρκεια της βραχύβιας κατοχής του Κουβέιτ από το Ιράκ.

«Το Κουβέιτ ήταν τότε κατεχόμενο αραβικό έθνος, και, μαζί με τα άλλα κράτη του Κόλπου, πάντα καλωσόριζε τους Παλαιστινίους με ανοιχτές αγκάλες και ήταν πατρίδα Παλαιστινίων ηγετών», εξήγησε ο πρίγκιπας Μπαντάρ.

«Ωστόσο, είδαμε τον Αραφάτ στη Βαγδάτη, να αγκαλιάζεται, να γελάει και να αστειεύεται με τον Σαντάμ, να τον συγχαίρει για αυτό που είχε συμβεί (σ.σ. εισβολή στο Κουβέιτ).

»Αυτό είχε επώδυνη επίδραση σε όλους τους λαούς του Κόλπου, ειδικά στους αδελφούς και τις αδελφές μας στο Κουβέιτ, ειδικά στους Κουβεϊτιανούς που έμειναν στο Κουβέιτ και αντιστάθηκαν στην κατοχή», είπε.

Ο πρίγκιπας Μπαντάρ επεσήμανε ότι η Σαουδική Αραβία δεν αντέδρασε ενάντια στην παλαιστινιακή ηγεσία, ακόμη και όταν έκαναν τον γύρο του κόσμου εικόνες που έδειχναν νεαρούς Παλαιστινίους στη Νάμπλους να πανηγυρίζουν κρατώντας εικόνες του Χουσεΐν όταν οι ιρακινές ρουκέτες έπληξαν το Ριάντ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου.

Επέκρινε την πρόσφατη αποτυχία των παλαιστινιακών παρατάξεων να καταλήξουν σε συμφωνία σε ειρηνευτικές συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην Αίγυπτο.

«Πώς μπορούμε να μιλήσουμε στο όνομα όλης της Παλαιστίνης και να πείσουμε τους άλλους να υποστηρίξουν τον σκοπό μας, όταν εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε ενωμένοι, και όταν οι Παλαιστίνιοι είναι διχασμένοι μεταξύ τους;» είπε.

Σύμμαχοι Ιρανών και Τούρκων

Ο κορυφαίος Σαουδάραβας διπλωμάτης κατηγόρησε επίσης την παλαιστινιακή ηγεσία ότι ευθυγραμμίστηκε με το Ιράν και την Τουρκία ενάντια στις αραβικές μοναρχίες του Κόλπου.

«Ποιοι είναι οι σύμμαχοι των Παλαιστινίων τώρα;

»Είναι το Ιράν, το οποίο χρησιμοποιεί το παλαιστινιακό σκοπό ως πρόσχημα εις βάρος του παλαιστινιακού λαού;…

»Ή μήπως είναι η Τουρκία, την οποία οι ηγέτες της Χαμάς ευχαρίστησαν για τη στάση της υπέρ της Χαμάς και του παλαιστινιακού σκοπού», όπως επισημαίνει η Jerusalem Post.

Σχετικά άρθρα