Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλ Χολ: Οι Κούρδοι θέλουν να απελευθερώσουν Σύρους και Ιρακινούς κρατούμενους – Θα κρατήσουν μόνο τους ξένους

Αλ Χολ: Οι Κούρδοι θέλουν να απελευθερώσουν Σύρους και Ιρακινούς κρατούμενους – Θα κρατήσουν μόνο τους ξένους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αιχμάλωτοι Πολέμου, Αλ Χολ Προσφυγικός Καταυλισμός (Συρία), Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο (MSD), Τζιχαντιστές,

Δεκάδες χιλιάδες Σύροι, που πολλοί συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS), θα μπορούσαν σύντομα να είναι ελεύθεροι στο πλαίσιο ενός σχεδίου εκκαθάρισης – ελάφρυνσης του υπερπληθυσμένου στρατοπέδου εκτοπισμένων Αλ Χολ στη βορειοανατολική Συρία, όπως μεταδίδει η Φωνή της Αμερικής.

Αξιωματούχοι του κουρδικού Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου, του πολιτικού σκέλους των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και της Αυτόνομης Διοίκησης για τη Βόρεια και Ανατολική Συρία, ζητούν εδώ και πολλούς μήνες βοήθεια για τη φροντίδα των γυναικόπαιδων (των τζιχαντιστών) στο Αλ Χολ -και σε άλλα παρόμοια στρατόπεδα- που κατέληξαν σε αιχμαλωσία μετά την κατάρρευση του αυτοανακηρυχθέντος χαλιφάτου στη Συρία τον Μάρτιο του 2019.

Τώρα, οι Κούρδοι λένε ότι η κατάσταση στο Αλ Χολ, ειδικότερα, δεν είναι πλέον βιώσιμη.

«Στόχος μας είναι να απελευθερώσουμε όλους τους Σύρους που κρατούνται στο Αλ Χολ.

»Πρώτα εκείνους από τη Βόρεια και Ανατολική Συρία», δήλωσε ο Αρίν Σεΐχμους, αξιωματούχος της κουρδικής διοίκησης που είναι υπεύθυνος για πρόσφυγες και στρατόπεδα, σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κέντρο Πληροφοριών Ροζάβα, ένα φιλοκουρδικό ερευνητικό οργανισμό.

«Για όσους είναι από εδάφη που ελέγχονται από το (συριακό) καθεστώς και τις τουρκοκρατούμενες περιοχές, συζητούμε ακόμα τον μηχανισμό, αλλά στοχεύουμε να βρούμε εγγυήσεις και να απελευθερώσουμε αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε ο Σεΐχμους.

«Για τους Ιρακινούς, στόχος μας είναι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αλλά η ιρακινή κυβέρνηση καθυστερεί τη διαδικασία».

Δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για το πότε θα απελευθερωθούν οι κρατούμενοι.

Το Αλ Χολ, το οποίο κατά καιρούς φιλοξενεί περισσότερους από 70.000 ανθρώπους, σήμερα στεγάζει τουλάχιστον 64.000 εκτοπισμένους, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Από αυτούς, σύμφωνα με το Ηνωμένο Βασίλειο, 24.300 είναι από τη Συρία, ενώ περίπου 30.000 πιστεύεται ότι προέρχονται από το Ιράκ.

Άλλοι 10.000 κραούμενοι από άλλες χώρες, σχεδόν όλοι τους συνδεδεμένοι με αλλοδαπούς τζιχαντιστές, θα παραμείνουν στο Αλ Χολ.

Σχετικά άρθρα