Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

1.000 Τουρκμένοι τζιχαντιστές από τη Συρία πήγαν στο Αζερμπαϊτζάν για… φύλακες και βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή

1.000 Τουρκμένοι τζιχαντιστές από τη Συρία πήγαν στο Αζερμπαϊτζάν για… φύλακες και βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Δημοκρατία του Αρτσάχ, Ιντλίμπ, Ισλαμιστές, Καύκασος, Μισθοφόροι, Ναγκόρνο Καραμπάχ, Συρία, Ταξιαρχία Αλ Χάμζα (Τουρκμένοι), Ταξιαρχία Σουλτάν Μουράντ (Τουρκμένοι), Ταξιαρχία Σουλτάνος Σουλεϊμάν Σαχ (Τουρκμένοι), Τζιχαντιστές, Τουρκία, Τουρκμένοι,

Τουρκμένος μισθοφόρος από τη Συρία, που βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν, αποκάλυψε στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» ότι μεταφέρθηκαν από τουρκικές «εταιρείες ασφάλειας» -δηλαδή εταιρείες μισθοφόρων- στο Αζερμπαϊτζάν με τουρκικά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη.

Η Τουρκία τους στρατολόγησε για συνοριοφύλακες και φρουρούς σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, έτσι τους είπαν και ξαφνικά βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή να πολεμάνε ενάντια στους Αρμένιους. Δηλαδή, εξαπατήθηκαν.

Τα ίδια κατέθεσε στο BBC άλλος μισθοφόρος από τη Συρία: BBC Arabic: Πώς η Τουρκία μετέφερε τζιχαντιστές στο Αζερμπαϊτζάν – «Μας είπαν ψέμματα» λένε οι μισθοφόροι

Η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη πολλούς μισθοφόρους από την Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, αναφέρει ότι οπλαρχηγοί και μεσάζοντες που ισχυρίστηκαν ότι εκπροσωπούν τουρκικές εταιρείες ασφαλείας τους πρόσφεραν να εργαστούν ως φρουροί στη φύλαξη σημείων ελέγχου και εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αζερμπαϊτζάν, με συμβόλαια τριών έως έξι μηνών.

Οι Τούρκοι προσέφεραν τους μισθοφόρους 10.000 τουρκικές λίρες (περίπου 1.200 δολάρια) το μήνα, που είναι ένα τεράστιο ποσό για τους εξαθλιωμένους από τον δεκαετή πόλεμο Σύρους. Ο μηνιαίος μισθός στη Συρία είναι μόλις 60 δολάρια.

Στη γραμμή πυρός μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, η βρετανική εφημερίδα μίλησε με τον μισθοφόρο Μουσταφά Χαλέντ, πρόκειται για ψευδώνυμο, ο ίδιος ζήτησε να μην χρησιμοποιηθεί το πραγματικό του όνομα.

Είπε ότι κατατάχθηκε «για να εργαστεί στο Αζερμπαϊτζάν» στις 18 Σεπτεμβρίου και τώρα βρίσκεται σε ένα σημείο που υφίσταται συνεχή πυρά πυροβολικού από την περασμένη Κυριακή.

Ο μισθοφόρος (23 ετών) είπε ότι ταξίδεψε από την πόλη της Ιντλίμπ με μια ομάδα 1.000 Σύρων (Τουρκμένων της Συρίας) από τις συροτουρκμενικές ένοπλες οργανώσεις Ταξιαρχία Σουλτάνος Μουράντ, Ταξιαρχία Σουλεϊμάν Σάχ και Ταξιαρχία Αλ Χαμζά.

Οι Τουρκμένοι είναι τουρκική φυλή της Συρίας. Ο Ερντογάν υποστηρίζει την ίδρυση τουρκμενικού ψευδοκράτους στη βόρεια Συρία και παράλληλα τους χρησιμοποιεί σε νεο-οθωμανικές «εκστρατείες», όπως στη Λιβύη και τώρα στο Αζερμπαϊτζάν.

Οι ίδιοι θεωρούν ότι υπηρετούν στον προσωπικό στρατό του Ερντογάν για την αναβίωση του χαλιφάτου.

Οι 1.000 Τουρκμένοι από την επαρχία της Ιντλίμπ πέρασαν στην Τουρκία από το συνοριακό πέρασμα του Κιλίς και μεταφέρθηκαν στο μεγάλο στρατόπεδο του τουρκικού στρατού στη Γκαζιαντέπ.

Την επόμενη μέρα, η δύναμη αυτού μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στο Αζερμπαϊτζάν με τουρκικά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη.

Σχετικά άρθρα