Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στην Τουρκία κρύβουν χιλιάδες κρούσματα κορωνοϊού ως ασυμπτωματικά

Στην Τουρκία κρύβουν χιλιάδες κρούσματα κορωνοϊού ως ασυμπτωματικά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Τουρκία,

Η μεγαλύτερη ιατρική ένωση της Τουρκίας καθώς και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης άσκησαν την Πέμπτη εντονότατη κριτική στην απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να ανακοινώνει ως ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού μόνον αυτά στα οποία εκδηλώνονται συμπτώματα του Covid-19.

Μέλη της Τουρκικής Ιατρικής Ένωσης (TTB) και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) δήλωναν ότι η πολιτική αυτή, η οποία επιβεβαιώθηκε ως πρακτική της κυβέρνησης από τον υπουργό Υγείας, κρύβει την πραγματική έκταση της πανδημίας και αποσκοπεί στο να διατηρήσει σε κίνηση την οικονομία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά εμφανίστηκε να αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει τον πλήρη αριθμό των ημερησίων κρουσμάτων καθώς συμπεριλαμβάνει μόνον όσους παρουσιάζουν συμπτώματα.

H Ένωση των γιατρών, η οποίας έχει προειδοποιήσει ότι η κυβέρνηση της Άγκυρας δημοσιοποιεί επί μήνες μικρότερο αριθμό θυμάτων, δήλωσε ότι πλέον επιβεβαιώθηκαν οι αμφιβολίες της.

«Δεν ακολουθείτε διαφανή διαδικασία.

»Κρύβετε την αλήθεια. Δεν προλαμβάνετε την διάδοση της πανδημίας», αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter.

Μετά από ένα καλοκαιρινό χαμηλό, τα ημερήσια κρούσματα της Τουρκίας αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες σε περισσότερα από 1.700 αγγίζοντας τα επίπεδα του Μαΐου όταν βρισκόταν σε ισχύ μερικό lockdown.

Τις τελευταίες ημέρες, με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις, τα κρούσματα έχουν πέσει στα 1.400 σε καθημερινή βάση με 60-70 θανάτους το 24ωρο.

Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ξεκίνησε από τις 29 Ιουλίου να δημοσιοποιεί τους αριθμούς των ημερήσιων «ασθενών» –δηλαδή αυτών που κατά τον υπουργό είναι συμπτωματικοί– και όχι των «κρουσμάτων» που εντοπίζονται από τα τεστ.

Ερεύνα που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στο περιοδικό PloS Medicine βρήκε ότι το 20% των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί είναι ασυμπτωματικοί.

Γιατροί και πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων των δημάρχων της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας έχουν δηλώσει τους τελευταίους μήνες ότι η έξαρση του ιού είναι χειρότερη απ’ ό,τι εμφανίζεται στις επίσημες ανακοινώσεις, επικαλούμενοι τις συνθήκες στα νοσοκομεία και στοιχεία από τις περιφέρειές τους.

Αντικρούουν τους αριθμούς

Την περασμένη Τρίτη ο βουλευτής του CHP Μουράτ Εμίρ δημοσιοποίησε ένα έγγραφο που έδειχνε ότι τα κρούσματα στις 10 Σεπτεμβρίου ήταν 29.377, έναντι των 1,512 νέων ασθενών που είχαν ανακοινωθεί εκείνη την ημέρα.

Ο Εμίρ δηλώνει ότι τα ημερήσια κρούσματα είναι της τάξης των 20.000 προσθέτοντας:

«Οι πολίτες μας δικαιούνται να το γνωρίζουν» ενώ η κυβέρνηση «παλεύει με τους αριθμούς αντί να παλεύει με την πανδημία».

Σχετικά άρθρα