Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία δήλωσε ότι θα βοηθήσει το Αζερμπαϊτζάν να κατακτήσει το Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ)

Η Τουρκία δήλωσε ότι θα βοηθήσει το Αζερμπαϊτζάν να κατακτήσει το Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Γερμανία, Δημοκρατία του Αρτσάχ, Καύκασος, Ναγκόρνο Καραμπάχ, Ρωσία, Τουρκία,

Η Τουρκία διαβεβαίωσε την Τρίτη πως είναι αποφασισμένη να βοηθήσει το Αζερμπαϊτζάν να «ανακτήσει τα κατεχόμενα εδάφη του» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, θέατρο βίαιων συγκρούσεων μεταξύ του Μπακού και των Αρμενίων αυτονομιστών της Δημοκρατίας του Αρτσάχ που στηρίζει η Αρμενία.

«Η Τουρκία δεσμεύεται πλήρως να βοηθήσει το Αζερμπαϊτζάν να ανακτήσει τα κατεχόμενα εδάφη του και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά του, βάσει του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.

Επισημαίνοντας πως το Αζερμπαϊτζάν «απλά επιδιώκει να εγγυηθεί την ασφάλεια των αμάχων πληθυσμών κοντά στη γραμμή του μετώπου και να απελευθερώσει τα κατεχόμενα εδάφη του», ο Αλτούν εκτιμά πως «ο κόσμος δεν μπορεί να επιτρέπει να αντιμετωπίζονται με ίσο τρόπο ο επιτιθέμενος και το θιγόμενο μέρος στο όνομα της λεγόμενης αρχής της ουδετερότητας».

Οι δηλώσεις της τουρκικής προεδρίας γίνονται λίγο αφότου το Κρεμλίνο κάλεσε την Άγκυρα να απέχει από το να «ρίχνει λάδι στη φωτιά» και να εργαστεί για την ειρήνη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου στις μάχες έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 100 άνθρωποι από την Κυριακή, ενώ παράλληλα και η Γερμανία, δια της καγκελαρίου Μέρκελ απηύθυνε έκκληση για «εκεχειρία επειγόντως» και επιστροφή στον διάλογο.

Σημειώνεται ότι νωρίς το απόγευμα της Τρίτης το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι τουρκικό μαχητικό F-16 κατέρριψε μαχητικό SU-25 της χώρας.

Δεν υπήρξε άμεση τουρκική αντίδραση.

Πάντως, πυκνώνουν οι μαρτυρίες για άμεση εμπλοκή της Τουρκίας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

Το Αζερμπαϊτζάν είναι ένα τουρκικό κράτος. Οι Αζέροι είναι τουρκική φυλή. Τα αζερικά ως γλώσσα είναι αμοιβαία κατανοητά με τα τουρκικά.

Το δόγμα της Τουρκίας για το Αζερμπαϊτζάν είναι «ένα έθνος, δύο κράτη».

Μία σημαντική διαφορά είναι η θρησκεία, οι Αζέροι είναι μουσουλμάνοι σιίτες ενώ το τουρκικό καθεστώς είναι σουνιτικό. Υπερτερεί όμως ο παντουρισμός που τους ενώνει.

Η Τουρκία λέγεται ότι έχει ήδη αναπτύξει στο Αζερμπαϊτζάν 4.000 τζιχαντιστές Τουρκμένους από τη βόρεια Συρία, που πολεμάνε ενάντια στους Αρμένιους.

Οι Τουρκμένοι είναι επίσης τουρκική φυλή και ζουν στη βορειοδυτική Συρία και στο βορειοδυτικό Ιράκ.

Από αυτούς στρατολογούνται άνδρες για τον «άτακτο» ισλαμιστικό νεο-οθωμανικό στρατό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι ίδιοι Τουρκμένοι έχουν σχηματίσει ψευδοκράτος στα τουρκοκρατούμενα εδάφη στη βόρεια Συρία και έχουν συγκροτήσει τον λεγόμενο «Συριακό Εθνικό Στρατό», όπως μετονομάστηκε ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), που αποτελείται από τουρκμενικές εθνοϊσλαμιστικές παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Τουρκμένοι -οι λεγόμενοι «Σύροι μισθοφόροι»- έχουν μεταφερθεί και στη Λιβύη προς υποστήριξη του τουρκολιβυκού καθεστώτος της Τρίπολης.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, που θέλει να κατακτήσει ο Ερντογάν, είναι μια ορεινή περιοχή που εδαφικά τυπικά ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν.

Η πλειονότητα του πληθυσμού του είναι Αρμένιοι.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 η περιοχή έχει αυτονομηθεί και έχει κηρύξει την ανεξαρτησία της, που δεν αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

Το 2017 οι Αρμένιοι ανακήρυξαν στα εδάφη του Ναγκόρνο Καραμπάχ τη Δημοκρατία του Αρτσάχ, η οποία επίσης δεν αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ. Πρόκειται για πανάρχαια αρμενική γη.

Σχετικά άρθρα