Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παλαιστίνιοι: Χαμάς και Φατάχ συναντήθηκαν στην Τουρκία και συμφώνησαν να διεξάγουν εκλογές

Παλαιστίνιοι: Χαμάς και Φατάχ συναντήθηκαν στην Τουρκία και συμφώνησαν να διεξάγουν εκλογές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Ισλαμιστές, Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Φατάχ, Χαμάς,

Τα αντίπαλα παλαιστινιακά κόμματα, η ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και η κοσμική Φατάχ, συναντήθηκαν στην Τουρκία και συμφώνησαν την Πέμπτη να διεξαγάγουν εκλογές σε έξι μήνες, οι πρώτες εδώ και σχεδόν 15 χρόνια, επιδιώκοντας να δείξουν ενότητα σε μια εποχή που το Ισραήλ εξομαλύνει τις σχέσεις του με τις αραβικές χώρες.

Όπως μεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο, ο αξιωματούχος της Χαμάς Σαλέχ αλ Αρούρι επιβεβαίωσε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Φατάχ μετά από συνάντηση στην Τουρκία.

«Αυτή τη φορά καταλήξαμε σε μια πραγματική συναίνεση (…), οι διαιρέσεις έβλαψαν το παλαιστινιακό ζήτημα και εργαζόμαστε για τον τερματισμό τους», δήλωσε ο Αρούρι στο Γαλλικό Πρακτορείο από την Κωνσταντινούπολη.

Οι τελευταίες παλαιστινιακές προεδρικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν το 2005, όταν ο Μαχμ. Αμπάς, 84 ετών, διάδοχος του Γιασέρ Αραφάτ, εξελέγη με το 62% των ψήφων.

Η Χαμάς μπορεί να ενταχθεί στην PLO

Ένα χρόνο αργότερα, η Χαμάς κέρδισε τις κοινοβουλευτικές εκλογές, οι οποίες δηλητηρίασαν τις σχέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων και μάλιστα οδήγησαν σε ένοπλη σύγκρουση και το 2007 η Χαμάς, το παλαιστινιακό παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ανέλαβε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας.

Μέχρι πρόσφατα οι δύο παρατάξεις ήταν εχθρικές.

Σύμφωνα με μια σπάνια δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Παλαιστινιακό Κέντρο Πολιτικής Έρευνας, ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, θα κέρδιζε περισσότερες ψήφους από τον Αμπάς στις εκλογές.

Ο Αμπάς δεν ανέφερε την Πέμπτη εάν σκοπεύει να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η Παλαιστινιακή Απελευθερωτική Οργάνωση (PLO), που έχει υπογράψει τις Παλαιστινιακές Ειρηνευτικές Συμφωνίες στο Όσλο με το Ισραήλ, συγκεντρώνει μια σειρά παλαιστινιακών φατριών, συμπεριλαμβανομένης της Φατάχ αλλά όχι της Χαμάς.

Η συμφωνία της Πέμπτης υποδηλώνει ότι η Χαμάς θα μπορούσε να ενταχθεί στην PLO.

Η συμφιλίωση ανακοινώνει ότι οι παλαιστινιακές φατρίες μπορούν να ξεκινήσουν διάλογο, ελπίζοντας ότι ενωμένοι θα αντιταχθούν σθεναρά στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών χωρών από τον Κόλπο.

Στις 15 Σεπτεμβρίου, το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνία για την ομαλοποίηση των σχέσεων με το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με έγγραφο που υπέγραψε ο Πρόεδρος Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι «πολύ σύντομα» κι άλλες αραβικές χώρες θα εξομαλύνουν τις σχέσεις με το Ισραήλ και αυτός είναι ο λόγος για την επίσπευση συμφωνίας των Παλαιστινίων.

Σχετικά άρθρα