Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η τουρκική Aktif Bank του γαμπρού του Ερντογάν κατηγορείται ότι «ξέπλενε» χρήμα

Η τουρκική Aktif Bank του γαμπρού του Ερντογάν κατηγορείται ότι «ξέπλενε» χρήμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αφγανιστάν, Ισλαμιστές, Μαύρο Χρήμα, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Τράπεζες,

Τουρκικές εταιρείες και τράπεζες εμφανίζονται μεταξύ άλλων στα «FinCEN Files», που κοινοποιήθηκαν από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) κατόπιν διεθνούς έρευνας από 108 διεθνή μέσα ενημέρωσης σε 88 χώρες.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, μεταξύ των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στα έγγραφα βρίσκεται η Aktif Yatirim Bankasi ή Aktif Bank, η οποία κατηγορείται ότι προέβη σε ξέπλυμα χρήματος για ένα δίκτυο πελατών που περιλαμβάνει τον γερμανικό πάροχο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Wirecard ενώ υπάρχουν στοιχεία και για ύποπτες δραστηριότητες στη βιομηχανία πορνό.

Η Aktif Bank ανήκει στον όμιλο Calik Holding, ενός από τους μεγαλύτερους στην Τουρκία, στον οποίο ανήκουν περισσότερες από 30 εταιρείες και έχει στενούς δεσμούς με την τουρκική κυβέρνηση.

Οι «ύποπτες συναλλαγές» που εντοπίστηκαν και περιλαμβάνονται στα FinCEN Files, έγιναν όταν ήταν διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο γαμπρός του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είναι σήμερα υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας.

Τα στοιχεία εναντίον της τράπεζας Aktif προέρχονται από αναφορές ύποπτης δραστηριότητας (SAR), που οι ίδιες οι τράπεζες υποβάλλουν στο FinCEN όταν υποπτεύονται πιθανές παραβιάσεις των οικονομικών κανονισμών -τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, όπως η Aktif Bank, υποχρεούνται να υποβάλλουν SAR.

Τα έγγραφα FinCEN περιέχουν προειδοποιητικά μηνύματα από την BNY Mellon και Bank of America -συνεργάζονται με την Aktif.

Σύμφωνα με τα FinCEN Files, μεταξύ 6 Ιουνίου 2013 και 1ης Ιουλίου 2014, η Aktif Bank επεξεργάστηκε ύποπτες συναλλαγές αξίας περίπου 77,3 εκατ. ευρώ μέσω των συνεργατών της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιπλέον, τα έγγραφα ρίχνουν φως στο αμφίβολο δίκτυο πελατών της τουρκικής τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων παρόχων πορνογραφίας και μιας εταιρείας που είναι ύποπτη ότι έχει επιχειρηματικές σχέσεις με τους Ταλιμπάν.

Το τελευταίο διάστημα, ένα όνομα στη λίστα πελατών της Aktif έχει απασχολήσει τα μέσα και δεν είναι άλλο από την γερμανική Wirecard, η οποία επί του παρόντος εμπλέκεται σε σκάνδαλο απάτης πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Την ίδια στιγμή ορισμένα ονόματα πελατών της Aktif Bank με συνδέσμους προς το Αφγανιστάν εμφανίζονται εξίσου προβληματικά.

Μεταξύ 27 Μαΐου και 1 Ιουλίου 2014, η Aktif Bank συμμετείχε σε 561 «ύποπτες» μεταφορές χρημάτων αξίας 29,8 εκατ. ευρώ από λογαριασμούς στο Αφγανιστάν.

Χωρίς διαθέσιμες δημόσιες πληροφορίες σχετικά με τις εταιρείες ή την πραγματική τους δραστηριότητα, οι αφγανικές εταιρείες υποπτεύονταν ότι ήταν εταιρείες κέλυφος, γεγονός που υποδηλώνει νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Σχετικά άρθρα