Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πούτιν: Η Ρωσία διαθέτει πολυηχητικά οπλικά συστήματα που δεν έχει κανείς άλλος

Πούτιν: Η Ρωσία διαθέτει πολυηχητικά οπλικά συστήματα που δεν έχει κανείς άλλος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βλάντιμιρ Πούτιν, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Πολυηχητικά Όπλα, Ρωσία,

Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συνθήκη ΑΒΜ (Anti- Ballistic Missile Treaty) ανάγκασε τη Ρωσία να στραφεί σε προηγμένα πολυηχητικά (hypersonic- με ταχύτητα πενταπλάσια του ήχου και άνω) όπλα, και πλέον διαθέτει οπλικά συστήματα που δεν έχει κανείς άλλος, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως αναφέρει το RT, ο Πούτιν είπε το Σάββατο ότι η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συνθήκη του 1972 ήταν μια απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας, με κίνδυνο τον «εκμηδενισμό» του πυρηνικού της οπλοστασίου, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Μόσχα να σχεδιάσει πολυηχητικά όπλα «που δεν έχουν όμοια», καθώς έπρεπε να διατηρήσει τη στρατηγική ισορροπία με την Ουάσινγκτον.

«Η απόσυρση των ΗΠΑ από την ΑΒΜ το 2002 ανάγκασε τη Ρωσία να αρχίσει την ανάπτυξη πολυηχητικών όπλων» είπε ο Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας μέσω βίντεο στον Γκέρμπερτ Γεφρέμοφ, μηχανικό που έπαιξε σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό μιας σειράς πυραυλικών συστημάτων για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Η συνθήκη αυτή είχε συμβάλει στην ισορροπία μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ ως το 2002.

Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, η απόσυρση των ΗΠΑ απείλησε να τη μεταβάλει, καθώς οι ΗΠΑ ανέπτυξαν «ασπίδες» αντιπυραυλικής/ αντιβαλλιστικής άμυνας, σε κάποιες περιπτώσεις κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Σύμφωνα με τον Πούτιν η Ρωσία δεν μπορούσε να μείνει με σταυρωμένα χέρια απέναντι σε αυτό που εκλαμβανόταν ως μια νεοεμφανιζόμενη απειλή, ενώ παράλληλα έπρεπε να συμβαδίσει και σε άλλους τομείς, όπως τα βομβαρδιστικά μακράς εμβέλειας, οι διηπειρωτικοί πύραυλοι κ.α.

Κατά τον Ρώσο πρόεδρο η ανάγκη αυτή πάντα έφερνε τη χώρα σε «δύσκολη και επικίνδυνη θέση», καθώς σε κάποιες περιπτώσεις «απειλούμασταν μα δεν είχαμε τίποτα για να απαντήσουμε».

Ο Πούτιν επαίνεσε τη συμβολή του Γεφρέμοφ στην ανάπτυξη πολυηχητικών όπλων, παρομοιάζοντας με το σοβιετικό πυρηνικό πρόγραμμα των δεκαετιών του 1950 και του 1960.

Όπως ισχυρίστηκε, οι σύγχρονες εξελίξεις στην πολυηχητική τεχνολογία φέρνουν τη Ρωσία σε πλεονεκτική θέση.

«Αυτή τη στιγμή, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία μας, η Ρωσία κατέχει τα πιο σύγχρονα είδη όπλων, που είναι πολλές φορές ανώτερα σε ισχύ, ταχύτητα και ακρίβεια από τα προηγούμενα και τα υπάρχοντα» πρόσθεσε.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι είναι η πρώτη χώρα που ανέπτυξε και έθεσε σε υπηρεσία πολυηχητικό όπλο, το Avangard.

Άλλα όπλα, όπως ο πύραυλος Kinzhal και ο πύραυλος Zircon, είναι σε στάδια δοκιμών ή ανάπτυξης.

Επίσης, σχεδιάζεται ένας αναχαιτιστικός πύραυλος που προορίζεται για κατάρριψη εχθρικών όπλων υψηλών ταχυτήτων.

Σχετικά άρθρα