Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πομπέο: «Οι Ευρωπαίοι δεν κουνούν το μικρό τους δαχτυλάκι» για κυρώσεις κατά του Ιράν

Πομπέο: «Οι Ευρωπαίοι δεν κουνούν το μικρό τους δαχτυλάκι» για κυρώσεις κατά του Ιράν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Μάικ Πόμπεο, Ρωσία,

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι «δεν κουνούν το μικρό τους δαχτυλάκι» για να εμποδίσουν το εμπόριο των όπλων με το Ιράν, αρνούμενοι να υποστηρίξουν την επαναφορά από την Ουάσιγκτον των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών κατά της Τεχεράνης.

«Πολλά πράγματα θα είχαν συμβεί αν δεν επανέρχονταν χθες το βράδυ οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» δήλωσε στο Fox News ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κήρυξαν μονομερώς τη χθεσινή νύκτα την επαναφορά των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, οι οποίες είχαν αρθεί το 2015, σε αντάλλαγμα με τη δέσμευση του Ιράν να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Η θέση αυτή καταγγέλθηκε αμέσως από τη Ρωσία και τους Ευρωπαίους, συμβαλλόμενα μέρη στη διεθνή συμφωνία για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Ο Μάικ Πομπέο έδωσε τη διαβεβαίωση ότι χωρίς την αμερικανική πρωτοβουλία, «όπλα, τανκς, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας» θα είχαν αποκτηθεί από την Τεχεράνη «σε λίγες εβδομάδες».

«Και οι Ευρωπαίοι δεν μας ακολούθησαν στην υπόθεση αυτή» είπε ο Μάικ Πομπέο, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι «κατ’ ιδίαν» οι Ευρωπαίοι δίνουν την υποστήριξή τους στην Ουάσιγκτον.

«Γνωρίζουν ότι έχουμε δίκιο», «αλλά δεν έχουν κουνήσει το μικρό τους δαχτυλάκι» πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας χρησιμοποίησε το παράδειγμα του Λιβάνου για να καταγγείλει την ευρωπαϊκή στάση.

«Όλοι θέλουν ο Λίβανος να πάει καλύτερα» είπε.

«Αυτά τα όπλα που θέλει να πουλήσει το Ιράν θα καταλήξουν στα χέρια της Χεζμπολάχ και θα κάνουν τραγικά πιο δύσκολη τη ζωή των Λιβανέζων» είπε.

Αναφέρθηκε δε ειδικά στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Ο πρόεδρος Μακρόν έχει αναλάβει εκεί μία πρωτοβουλία κι ωστόσο οι Ευρωπαίοι δεν μας ακολουθούν για να μπει τέλος στη διακίνηση όπλων» σημείωσε ο Μάικ Πομπέο.

Η μονομερής κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών απειλεί να αυξήσει τις διεθνείς εντάσεις, κυρίως την ώρα που η κυβέρνηση Τραμπ απειλεί ξεκάθαρα με την εφαρμογή ενός συστήματος επιβολής δευτερευουσών κυρώσεων για να τιμωρήσει τις χώρες που θα παραβιάσουν τις κυρώσεις αυτές.

Σχετικά άρθρα