Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αρχηγός Μοσάντ Γιόσι Κοέν για Μπαχρέιν και Εμιράτα: «Είμαστε εδώ για αυτούς και είναι εδώ για εμάς»

Αρχηγός Μοσάντ Γιόσι Κοέν για Μπαχρέιν και Εμιράτα: «Είμαστε εδώ για αυτούς και είναι εδώ για εμάς»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιόσι Κοέν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισραήλ, Κατασκοπεία, Μοσάντ, Μπαχρέιν, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Πράκτορες,

Ο επικεφαλής της ισραηλινής αντικατασκοπείας, «Μοσάντ», Γιόσι Κοέν (Yossi Cohen), αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση εάν έχει συναντηθεί με τον de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ, ωστόσο, αναφερόμενος στην ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές χώρες του Κόλπου, εξήγησε ότι οι συμφωνίες με τις χώρες του Κόλπου απαιτούν οικοδόμηση εμπιστοσύνης, δηλαδή, «ότι είμαστε εδώ για αυτούς και είναι εδώ για εμάς», γράφουν οι «Times of Israel».

Ο επικεφαλής της «Μοσάντ» ανέφερε σε συνέντευξή του την Τετάρτη ότι η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ μετά από τις σημαντικές ειρηνευτικές συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν. Αρνήθηκε όμως να σχολιάσει εάν έχει συναντηθεί με τους ηγέτες του αραβικού βασιλείου.

Μιλώντας στο «Channel 12» αποκάλυψε ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων με Εμιράτα και Μπαχρέιν επιτεύχθηκε μέσα από πολλά χρόνια επαφών που η διαχείρισή τους έγινε με «λεπτότητα».

Ο Κοέν σημείωσε ότι οι περιφερειακές ανησυχίες για τις «ιμπεριαλιστικές» φιλοδοξίες του Ιράν διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στις αποφάσεις των αραβικών κρατών του Κόλπου να αναθεωρήσουν την επί δεκαετίες αραβική πολιτική μη αναγνώρισης του κράτους του Ισραήλ όσο παρέμενε άλυτη η διένεξη με τους Παλαιστινίους. Και όπως τόνισε:

Ισραήλ και Άραβες «πρέπει να οικοδομήσουμε ένα σύστημα αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ μας, ότι είμαστε εδώ για αυτούς και αυτοί είναι εδώ για εμάς, μαζί ενάντια σε όλες αυτές τις απειλές».

Ερωτηθείς γιατί πιστεύει ότι οι νέοι σύμμαχοι του Ισραήλ αποφάσισαν να παραμερίσουν το παλαιστινιακό ζήτημα, ο Κοέν είπε:

«Κάθε χώρα πρέπει να επιλέξει τα άμεσα συμφέροντά της έναντι των πιο μακροπρόθεσμων συμφερόντων και εδώ πιστεύω ότι τόσο το Μπαχρέιν όσο και το Αμπού Ντάμπι, τα ΗΑΕ γενικά, επέλεξαν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά τους».

Σχετικά άρθρα