Μετάλλαξη ΔέλταΚορωνοϊός - Κορονοϊός
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το «Γιαβούζ» παραμένει στο Τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ μέχρι τις 12 Οκτωβρίου

Το «Γιαβούζ» παραμένει στο Τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ μέχρι τις 12 Οκτωβρίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κύπρος, Κυριάκος Κούσιος, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Στο Τεμάχιο 6 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης θα παραμένει μέχρι τις 12 Οκτωβρίου το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Γιαβούζ», σύμφωνα με παράνομη οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) που εξέδωσε την Τρίτη ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, οι συντεταγμένες αφορούν την περιοχή στην οποία βρίσκεται το «Γιαβούζ» από τον περασμένο Απρίλιο, με σκοπό τη διεξαγωγή παράνομης γεώτρησης.

Εξάλλου, με δεύτερη NAVTEX, η Τουρκία ενημερώνει και για στρατιωτικές ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 17 Σεπτεμβρίου, σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου.

«Η θέση μας είναι ότι θα πρέπει η ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συζητήσει περαιτέρω κυρώσεις για την Τουρκία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος.

«Εφόσον η Τουρκία συνεχίζει τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου και συνεχίζει τις έκνομες της ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ μας θα πρέπει να προχωρήσουμε σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έγινε στο Βερολίνο και σε συνέχεια των όσων είχαν ήδη συζητηθεί στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», είπε ο κ. Κούσιος, ο οποίος απαντούσε σε σχετική ερώτηση μετά από τη συνεδρία του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Οι κυρώσεις στη Λευκορωσία

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη διασύνδεση κυρώσεων Λευκορωσίας – Τουρκίας, ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι θέλει να ξεκαθαρίσει το θέμα.

«Να ξεκαθαρίσω και αυτό το θέμα των κυρώσεων Λευκορωσίας – Τουρκίας επειδή έγιναν κάποια πολιτικά σχόλια, που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα», είπε και πρόσθεσε:

«Η πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά τις κυρώσεις προς τη Λευκορωσία ήταν πάντα σταθερή.

»Επανειλημμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εξωτερικών είχαν δηλώσει ότι τασσόμαστε υπέρ των κυρώσεων αλλά ταυτόχρονα είχαμε πει ότι δεν θα πρέπει η ΕΕ να αντιμετωπίζει το θέμα με δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Συνεχίζοντας, ο κ. Κούσιος τόνισε ότι «δεν θα μπορούσε δηλαδή στην περίπτωση της Λευκορωσίας να λαμβάνονται αποφάσεις για κυρώσεις, ενώ ταυτόχρονα στην περίπτωση της Τουρκίας να χρησιμοποιούνται άλλες αρχές στην εφαρμογή κυρώσεων.

»Η θέση μας είναι ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίζει τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου και συνεχίζει τις έκνομες της ενέργειες στην ΑΟΖ μας θα πρέπει να προχωρήσουμε σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έγινε στο Βερολίνο και σε συνεχεία των όσων έχουν ήδη συζητηθεί στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

»Η θέση μας είναι ότι θα πρέπει η ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συζητήσει περαιτέρω κυρώσεις για την Τουρκία».

Ερωτηθείς στη συνέχεια κατά πόσον δυσκολεύουν οι χειρισμοί της Λευκωσίας με την κλιμάκωση μόνο στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «πρέπει να πούμε ξανά ότι δεν θα πρέπει να συνδέουν τις απειλές τις Τουρκίας στη Ελλάδα με το τι συμβαίνει στην Κύπρο.

»Η Κύπρος είχε πετύχει όπως γνωρίζετε απόφαση και λήφθηκαν ήδη κυρώσεις έναντι της Τουρκίας, μη ικανοποιητικές προφανώς, αλλά το θεσμικό πλαίσιο για τις κυρώσεις υπήρξε θετικό για εμάς και η θέση μας είναι ότι θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω κυρώσεις, οι οποίες να προκαλούν κόστος για την Τουρκία και να είναι αποτρεπτικές για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας».

Σχετικά άρθρα