Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ασσύριος διοικητής: «Η Τουρκία απειλεί όλους τους ανθρώπους της περιοχής»

Ασσύριος διοικητής: «Η Τουρκία απειλεί όλους τους ανθρώπους της περιοχής»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ασσυρία, Ασσύριοι, Ισλαμιστές, Πηγή Ειρήνης - Στρατιωτική Επιχείρηση, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία,

«Απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα» χαρακτήρισε την Τουρκία ο Ναμπίλ Ουάρντε, εκπρόσωπος της ασσυριακής πολιτοφυλακής που συμμετέχει στις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στη βόρεια Συρία.

Η ασσυριακή χριστιανική (μονοφυσίτες) πολιτοφυλακή «Φρουροί του Χαμπούρ» συγκροτήθηκε τον Αύγουστο του 2012, μετά την κατάρρευση των συριακών Αρχών στην περιοχή του Χαμπούρ.

Στόχος ήταν η προστασία των 12.000 Ασσυρίων της πόλης Ταλ Ταμρ και των 33 χωριών στα περίχωρά της.

Οι Ασσύριοι είναι οι γηγενείς κάτοικοι της Συρίας. Διατηρούν τον εθνισμό τους μέσω της χριστιανικής θρησκείας. Οι Ασσύριοι που εξισλαμίζονται «αραβοποιούνται».

Η πολιτοφυλακή έχει σήμερα δύναμη 140 στρατιωτών, εκ των οποίων οι δέκα είναι γυναίκες.

Οι «Φρουροί του Χαμπούρ» αντιμετώπισαν το 2015 το Ισλαμικό Κράτος. Ελαφρά οπλισμένοι και λίγοι στον αριθμό ηττήθηκαν.

Πολλοί Ασσύριοι σφαγιάστηκαν τότε από τους τζιχαντιστές, εκατοντάδες αιχμαλωτίστηκαν και απελευθερώθηκαν ύστερα από την καταβολή λύτρων.

Αργότερα συμμάχησαν με τις κουρδικές πολιτοφυλακές και από κοινού έδιωξαν τους τζιχαντιστές.

Η τουρκική εισβολή «Πηγή Ειρήνης» στη βόρεια Συρία, τον Οκτώβριο του 2019, κατέλαβε πολλά ασσυριακά χωριά.

Για τον Ναμπίλ Ουάρντε η τουρκική κατοχή ασσυριακών εδαφών δεν διαφέρει από την προηγούμενη κατοχή από το Ισλαμικό Κράτος.

«Το μόνο πράγμα που έχουμε δει από την Τουρκία, από το 1915 έως τώρα, είναι η ίδια απειλή και ο ίδιος φόβος», δήλωσε στην ιστοσελίδα NorthPress, αναφερόμενος στη Γενοκτονία των Ασσυρίων, όταν Οθωμανοί στρατιώτες και άτακτοι σύμμαχοί τους έσφαξαν και εκτόπισαν βίαια εκατοντάδες χιλιάδες Ασσυρίων.

Τότε πολλοί Ασσύριοι κατέφυγαν στη σύγχρονη Συρία και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Χαμπούρ.

«Δεν θα αισθανόμαστε ασφαλείς και σταθεροί όσο η Τουρκία είναι κοντά», πρόσθεσε.

«Η Τουρκία δεν ήρθε εδώ για χάρη της λεγόμενης ειρηνευτικής επιχείρησης. Σε τι είδους ειρήνη αναφέρεται;

»Έκανε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους άστεγους, τους εκτόπισε σε στρατόπεδα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», δήλωσε ο Ουάρντε για την τρέχουσα τουρκική εισβολή, προσθέτοντας ότι όχι μόνο οι Ασσύριοι, αλλά και άλλες κοινότητες στην περιοχή, όπως οι Κούρδοι και οι Άραβες, φοβούνται επίσης τις τουρκικές επιθέσεις.

«Η Τουρκία απειλεί όλους τους ανθρώπους της περιοχής».

Σύμφωνα με τον Ουάρντε, μετά τις συμφωνίες που συνήφθησαν μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας και ΗΠΑ, που προέβλεπαν απόσυρση των δυνάμεων των SDF από τις παραμεθόριες περιοχές, οι πολιτοφυλακές των Ασσυρίων και των Αρμενίων έμειναν μόνοι τους στην πρώτη γραμμή, υπερασπιζόμενοι τυχόν περαιτέρω τουρκικές επιδρομές στην περιοχή.

Ωστόσο, όπως εξήγησε, «εμείς, ως στρατιωτικές δυνάμεις, δεν διαθέτουμε την ισχύ που μπορεί να αντισταθεί στις τουρκικές δυνάμεις και τους μισθοφόρους τους».

«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας», προσθέτει.

Ο Ουάρντε απεύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ, τη Ρωσία και άλλες εγγυήτριες δυνάμεις να παρέμβουν και να προστατεύσουν τον ασσυριακό λαό και τις άλλες κοινότητες της περιοχής και να βρουν μια λύση στην κρίση της Συρίας.

«Ελπίζω ότι θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν και να κρατήσουν την τουρκική επιθετικότητα μακριά από τους λαούς της περιοχής», είπε.

Σχετικά άρθρα