Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Γαλλία αναβάλλει τις διμερείς συνομιλίες Άμυνας με τη Ρωσία μετά τη δηλητηρίαση Ναβάλνι

Η Γαλλία αναβάλλει τις διμερείς συνομιλίες Άμυνας με τη Ρωσία μετά τη δηλητηρίαση Ναβάλνι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγωγός, Αγωγός Nord Stream-2, Αλεξέι Ναβάλνι, Γαλλία, Γερμανία, Ενέργεια, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, Λευκορωσία, Ρωσία, Σεργκέι Λαβρόφ, Σεργκέι Σόιγκου, Φλοράνς Παρλί, Φυσικό Αέριο,

Η Γαλλία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αναβάλλει τις διμερείς συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας, που είχαν προγραμματιστεί για τις 14 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση.

Η γαλλορωσική συνάντηση αναβάλλεται λόγω της έντασης που έχει σχέση με τη δηλητηρίαση του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες και έπειτα από συνομιλία με τις ρωσικές Αρχές, αποφασίστηκε να αναβάλουμε τη συνεδρίαση του γαλλορωσικού Συμβουλίου συνεργασίας σε θέματα ασφαλείας σε μεταγενέστερη ημερομηνία», δήλωσε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ανιές φον ντερ Μιλ.

Η προηγούμενη συνάντηση «2+2» (Εξωτερικών και Άμυνας) μεταξύ του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, της Φλοράνς Παρλί, του Σεργκέι Λαβρόφ και του Σεργκέι Σόιγκου τον Σεπτέμβριο του 2019 στη Μόσχα εκκίνησε έναν «στρατηγικό διάλογο» έπειτα από πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους εκτιμώντας ότι η Ρωσία είχε στρέψει πολύ το βλέμμα προς την Κίνα, είχε επιδιώξει τότε αυτή την προσέγγιση σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κλίμα χαλάρωσης στην Ευρώπη και να διευθετηθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία, με φόντο έναν νέο ψυχρό πόλεμο με τη Μόσχα.

Ο διάλογος, με παραδοχή της ίδιας της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, δεν απέδωσε επί του παρόντος «χειροπιαστά αποτελέσματα».

Η προγραμματισμένη επίσκεψη του Μακρόν στη Μόσχα τις προσεχείς εβδομάδες μπορεί επίσης να επανεκτιμηθεί λόγω της υπόθεσης Ναβάλνι.

«Όλα είναι δυνατά», δηλώνει γαλλική διπλωματική πηγή.

Σειρά μέτρων εξετάζει η Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση διατηρεί ανοιχτές όλες τις επιλογές για πιθανές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας λόγω της δηλητηρίασης του πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

«Έχουμε καταστήσει πολύ σαφές ότι εξετάζουμε ολόκληρη σειρά μέτρων», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) υφυπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκά θέματα Μάικλ Ροτ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Ο Ροτ αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2:

«Ο αγωγός, όμως, η διακοπή της κατασκευής του οποίου συζητείται τώρα, δεν είναι μόνο γερμανικό έργο.

»Συμμετέχουν εκατό εταιρείες από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις πιθανές κυρώσεις.

»Το ποια μέτρα θα ληφθούν τελικά πρέπει να είναι το αποτέλεσμα συζητήσεων και στενού ευρωπαϊκού συντονισμού».

Πρόσθεσε δε ότι «δεν πρόκειται για διμερή σύγκρουση.

»Υπάρχει μια σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και των δημοκρατικών κρατών δικαίου, ειδικά στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο.

»Η δηλητηρίαση του Ναβάλνι έχει, λόγω της σοβαρής παραβίασης της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα, διεθνή και όχι διμερή χαρακτήρα».

Σαφές μήνυμα

Ο Ροτ, ο οποίος συζήτησε επίσης την κατάσταση με τον Γάλλο υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον τη Δευτέρα το απόγευμα στο Βερολίνο, τόνισε επίσης ότι «τώρα είναι σημαντικό να σταλεί ένα σαφές μήνυμα, διότι δεν μπορούμε να ανεχτούμε την απόπειρα δολοφονίας ενός προσώπου που επέκρινε το ρωσικό καθεστώς, την κυβέρνηση ή τον πρόεδρο της Ρωσίας.

»Γι’ αυτό, απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή απάντηση.

»Φυσικά, η στενή συμμαχία μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας παίζει και στο θέμα αυτό εξαιρετικά σημαντικό ρόλο».

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών παραδέχτηκε ότι υπήρξε συχνά «ένας γενικός σκεπτικισμός κατά της επιβολής κυρώσεων, αλλά για την διπλωματία και για μια αφοσιωμένη στο διάλογο πολιτική, η οποία δεν βασίζεται πρωτίστως σε στρατιωτικά μέσα, οι κυρώσεις παραμένουν ένα σημαντικό μέσο για την άσκηση πίεσης, η οποία να εστιάζει στοχευμένα στους υπεύθυνους», όπως είπε.

Και για τη Λευκορωσία

Ο Ροτ είπε επίσης στο AFP ότι «αυτό ισχύει και για τις εξελίξεις στη Λευκορωσία.

»Εκεί το κίνημα διαμαρτυρίας αποδίδει σημασία στο γεγονός ότι δεν πρέπει να επιβάλουμε κυρώσεις oι οποίες να αποσταθεροποιούν περαιτέρω την οικονομική και κοινωνική κατάσταση του λαού.

»Αυτό σημαίνει πρωτίστως ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να είναι εξατομικευμένες και να έχουν ως στόχο τους τους υπεύθυνους».

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι κυρώσεις στην υπόθεση Nαβάλνι μπορούν ακόμα να αποφευχθούν:

«Εξακολουθεί να εναπόκειται στις ρωσικές Αρχές να στείλουν σαφές μήνυμα ότι είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν.

»Αντί προπετάσματος καπνού, αυτές θα πρέπει να βοηθήσουν στη διαλεύκανση ενός εγκλήματος το οποίο με αφήνει ακόμα άφωνο».

Σχετικά άρθρα