Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συρία: Νέο πρωθυπουργό διόρισε ο Άσαντ εν μέσω οξείας οικονομικής κρίσης

Συρία: Νέο πρωθυπουργό διόρισε ο Άσαντ εν μέσω οξείας οικονομικής κρίσης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Μπασάρ αλ Άσαντ, Συρία,

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ‘Ασαντ διόρισε νέο πρωθυπουργό, αρμόδιο για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούλιο, ανακοίνωσε η συριακή προεδρία.

Ο Χουσέιν Αρνούς, πρώην υπουργός Υδάτινων Πόρων, διορίστηκε επικεφαλής της κυβέρνησης βάσει προεδρικού διατάγματος που δημοσιεύτηκε από τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Ο Αρνούς είχε ήδη αναλάβει αυτό το αξίωμα προσωρινά έως τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στις 19 Ιουλίου, μετά την αποπομπή τον Ιούνιο του πρώην πρωθυπουργού Ιμάντ Χαμίς, με φόντο την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης.

Όπως και ο προκάτοχός του, ο νέος πρωθυπουργός υπόκειται εδώ και χρόνια στις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της κυβέρνησης Άσαντ.

Ο διορισμός του πραγματοποιείται μεσούσης της οξείας οικονομικής κρίσης και μιας πρωτοφανούς υποτίμησης του συριακού νομίσματος, έχοντας προκαλέσει ιλιγγιώδη αύξηση των τιμών σε όλη τη χώρα, και ωθήσει ορισμένα καταστήματα να διακόψουν τη λειτουργία τους.

Η μέλλουσα κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει επίσης μια νέα σειρά αμερικανικών κυρώσεων που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιούνιο, βάσει του νόμου «Καίσαρα», που επιβάλλει κυρώσεις σε οποιαδήποτε οντότητα συνεργάζεται με τη Δαμασκό, καθώς και σε επιχειρηματίες και σημαντικές προσωπικότητες του καθεστώτος.

Ο 67χρονος Χουσεΐν Αρνούς, με καταγωγή από την πόλη Μααράτ αλ-Νούμαν στην επαρχία Ιντλίμπ, απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Χαλεπίου, έχει διατελέσει επανειλημμένα υπουργός κατά το παρελθόν.

Η οικονομική κρίση στη Συρία, χώρα που σπαράσσεται από έναν πόλεμο που διαρκεί από το 2011, ενισχύθηκε από τα μέτρα περιορισμού που υιοθετήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, αλλά και από το οικονομικό ναυάγιο στον γειτονικό Λίβανο, που πλήττεται από μια έλλειψη δολαρίων και μια ιστορική πτώση της ισοτιμίας του εθνικού του νομίσματος.

Το κυβερνών κόμμα Μπάαθ στη Συρία και οι σύμμαχοί του κέρδισαν την πλειοψηφία των 250 εδρών της Εθνοσυνέλευσης στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Σχετικά άρθρα