Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο αναχώρησε την Τρίτη το πρωί από το Ισραήλ με προορισμό το Σουδάν στην «πρώτη, επίσημη, απευθείας πτήση» μεταξύ Τελ Αβίβ και Χαρτούμ, κατά τη δεύτερη ημέρα της περιοδείας του που κινείται γύρω από τον άξονα της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και αραβικών κρατών.
«Με χαρά ανακοινώνω την ΠΡΩΤΗ επίσημη ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ πτήση από το Ισραήλ στο Σουδάν», έγραψε ο Πομπέο στο Twitter.
Το Ισραήλ και το Σουδάν δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις και το αεροσκάφος που μεταφέρει τον Πομπέο αναμένεται να είναι «η πρώτη επίσημη, απευθείας πτήση» μεταξύ του Τελ Αβίβ και του Χαρτούμ, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε απευθυνόμενος στον Αμερικανό υπουργό «βρίσκεστε τώρα σε μια ιστορική πτήση».
Ο Πομπέο, ο οποίος χθες Δευτέρα συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Βρετανό ομόλογό του Ντόμινικ Ράαμπ, αναμένεται να συνομιλήσει στο Χαρτούμ με τον Σουδανό πρωθυπουργό Αμπντάλα Χάμντοκ και τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν.
Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, ο Πομπέο πρόκειται να τους «εκφράσει την υποστήριξή του στην εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σουδάν» και υπέρ της «μετάβασης» στη χώρα αυτή, όπου το 2019 ανατράπηκε ο πρόεδρος Όμαρ ελ Μπεσίρ, έπειτα από δεκαετίες στην εξουσία.
Μετά την ανακοίνωση στις 13 Αυγούστου μιας συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ο Αμερικανός υπουργός προσπαθεί να πείσει και άλλες αραβικές χώρες να πράξουν το ίδιο.
Τον Φεβρουάριο, έπειτα από συνομιλία του με τον Σουδανό στρατηγό αλ Μπουρχάν στην Ουγκάντα, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι συμφώνησαν «να ξεκινήσουν μια συνεργασία η οποία θα εξομαλύνει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».
Όμως η σουδανική κυβέρνηση στη συνέχεια διέψευσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.
Την προηγούμενη εβδομάδα οι σουδανικές Αρχές προκάλεσαν σύγχυση κάνοντας αντικρουόμενες δηλώσεις για την ύπαρξη επαφών με το Ισραήλ ενόψει της εξομάλυνσης των διμερών τους σχέσεων.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Σουδάν είχε χαιρετίσει την απόφαση των Εμιράτων, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η εχθρότητα μεταξύ Σουδάν και Ισραήλ», ενώ έκανε λόγο για άμεσες επαφές μεταξύ των δύο χωρών.
Οι δηλώσεις του είχαν προκαλέσει την ικανοποίηση μέρους της ισραηλινής πολιτικής τάξης.
Όμως λίγες ώρες αργότερα ο Σουδανός υπουργός Εξωτερικών Όμαρ Καρναρεντίν είχε διαψεύσει τον εκπρόσωπό του σημειώνοντας ότι «το θέμα των σχέσεων με τους Ισραηλινούς δεν συζητήθηκε ποτέ από τη σουδανική κυβέρνηση».
Μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967, όταν το Ισραήλ κατέλαβε μεταξύ άλλων τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, πολλοί Άραβες ηγέτες είχαν συναντηθεί στο Χαρτούμ όπου υιοθέτησαν την απόφαση των τριών όχι: όχι στην ειρήνη με το Ισραήλ, όχι στην αναγνώριση του Ισραήλ και όχι σε διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.