Η παραχώρηση από την ισλαμιστική τουρκολιβυκή κυβέρνηση Σαράτζ στους Τούρκους ναυτικής βάσης, ναυστάθμου, νότια της Κρήτης, στην πόλη – λιμάνι Μισράτα της Λιβύης, επισημοποιήθηκε. Το προηγούμενο διάστημα το τουρκικό πολεμικό ναυτικό έκανε χρήση του λιμανιού της Μισράτα, δίχως όμως επίσημα να έχει εγκαταστήσει βάση σε αυτό.
Η Μισράτα έχει πληθυσμό 550.000 και τα 2/3 είναι Τουρκολίβυοι, δηλαδή άνθρωποι οθωμανικής καταγωγής που μετέφερε η Οθωμανική Αυτοκρατορία ως εποίκους στη βορειοαφρικανική χώρα.
Οι Τουρκολίβυοι δεν είναι όλοι τουρκικής καταγωγής.
Πολλοί έχουν καταγωγή από την Κρήτη, είναι Έλληνες μουσουλμάνοι (Τουρκοκρητικοί) και άλλοι μεταφέρθηκαν από τα Βαλκάνια.
Σε κάθε περίπτωση, η Μισράτα θεωρείται το «κέντρο» της τουρκικής παρουσίας στη Λιβύη, όπως κι εάν εννοείται ο χαρακτηρισμός του «Τούρκου».
«Η Άγκυρα και το Κατάρ έχουν υπογράψει συμφωνία παραχώρησης με την παράνομη κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (της Τρίπολης) για τη δημιουργία τουρκικής ναυτικής βάσης στην πόλη Μισράτα, σύμφωνα με την οποία θα βρίσκεται υπό τουρκικό έλεγχο για μια περίοδο 99 ετών, ενώ το Κατάρ θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή, επισκευή, αναδόμηση και συντήρηση της βάσης», έγραψε η λιβυκή «Τζαμαχουρίγια» και αναμετέδωσε το Βαλκανικό Περισκόπιο.
Μάλιστα, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, αυτό επιβεβαιώθηκε από την τουρκική εφημερίδα «Yeni Akit» που σημειώνει ότι η συμφωνία έγινε κατά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και του ομολόγου του, του Κατάρ, Μωάμεθ αλ Ατίγια, στην Τρίπολη την περασμένη Πέμπτη.
Προσθέτει ακόμη ότι η συμφωνία αυτή εμπίπτει στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» που υιοθετεί η Τουρκία τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο.
Η συμφωνία περιλαμβάνει, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, την ίδρυση ενός τριμερούς κέντρου συντονισμού «Τουρκίας, Κατάρ, GNA» στη Μισράτα, καθώς και της αεροπορικής βάσης στην Αλ Ουατίγια που θα είναι διαθέσιμη στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Διευκρινίζεται, ακόμη, ότι οι φρεγάτες του τουρκικού ναυτικού θα εξακολουθούν να επιχειρούν στις ακτές της Μισράτα.
Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, τον περιορισμό της παρουσίας των Ιταλών στρατιωτών στη Μισράτα και αυτό θα γίνει με το πρόσχημα της μη παραχώρησης βίζας για είσοδο στη Λιβύη.
Πρόσφατο παράδειγμα είναι οι ιταλικές αναφορές ότι 40 στρατιώτες, που εργάζονται εδώ και χρόνια στο ιταλικό στρατιωτικό νοσοκομείο, εμποδίστηκαν να εισέλθουν στο αεροδρόμιο της Μισράτα με εντολή των Τούρκων στρατιωτικών.
Γεγονός είναι ότι οι Ιταλοί στρατιώτες που πηγαίνουν από την Ιταλία στη Μισράτα δεν θα πηγαίνουν, όπως παλιά, με υπηρεσιακό διαβατήριο και με προφορική σημείωση, αλλά κατόπιν αδείας και παραχώρησης βίζας από τη Λιβυκή πρεσβεία στη Ρώμη.
Αυτό επιβεβαίωσε και η υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Μαρίνα Σερένι, όπως ανέφερε ο γνωστός Ιταλός αρθρογράφος Αλεσάντρο Πεγκάνο Ντρέτο, σημειώνει το δημοσίευμα.