Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το ψευδοκράτος «σχεδόν έτοιμο» να ανοίξει τα Βαρώσια (Αμμόχωστος) – Τι λέει η ΕΕ

Το ψευδοκράτος «σχεδόν έτοιμο» να ανοίξει τα Βαρώσια (Αμμόχωστος) – Τι λέει η ΕΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμμόχωστος, Βαρώσια, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Τουρκία,

Το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο είναι σχεδόν έτοιμο να αρχίσει να ανοίγει την περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων, δήλωσε την Παρασκευή ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους.

Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε πως η αναβίωση των Βαρωσίων θα είναι επωφελής για τον εμπόριο και τον τουρισμό.

«Τα Βαρώσια βεβαίως και θα ανοίξουν. Το ρεύμα έχει αντιστραφεί, μια νέα σελίδα ανοίγει», είπε ο Τατάρ.

Η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” «θα γίνει ισχυρότερη ανοίγοντας τα Βαρώσια στον τουρισμό».

Ο Τατάρ δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο χρόνο για το άνοιγμα των Βαρωσίων.

«Τα Βαρώσια βρίσκονται σε περιοχή της “ΤΔΒΚ”», είπε.

«Κανείς δεν μπορεί να τα πάρει από εμάς.

»Συνεχίζουμε με επιτυχία τον δρόμο μας.

»Η εργασία καταγραφής έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, είμαστε στη φάση του ανοίγματος».

Τον Φεβρουάριο, Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι είχαν επισκεφθεί τα Βαρώσια.

Κομισιόν: Οδηγός μας τα ψηφίσματα ΟΗΕ για τα Βαρώσια

Ερωτηθείσα για το καθεστώς των Βαρωσίων κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να καθοδηγείται από το Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 550 του 1984 καθώς και από άλλα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πιο συγκεκριμένα, η Βίβιαν Λουνέλα, ανέφερε ότι «η Κομισιόν γνωρίζει τα σχέδια για το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής στα Βαρώσια, στην Αμμόχωστο.

»Η ΕΕ θα συνεχίσει να καθοδηγείται από το Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 550 του 1984 καθώς και από άλλα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Παράλληλα, η κ. Λουνέλα υπογράμμισε ότι «η ΕΕ έχει τονίσει επανειλημμένως ότι παραμένει σημαντικό η Τουρκία να δεσμευτεί και να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών του πτυχών, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον σεβασμό των αρχών στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε όπως και το κεκτημένο της» και συμπλήρωσε ότι «από την πλευρά της ΕΕ, θα συνεχίσουμε να μεταφέρουμε ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία με βάση αυτό».

Τέλος, η Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε ότι «εξακολουθεί να είναι επείγον για τα μέρη να αναζητήσουν, με την υποστήριξη του ΟΗΕ, έναν δρόμο για την επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την επανένωση του νησιού εντός της ΕΕ, με βάση μια δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Σχετικά άρθρα