Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο αντίπαλος του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, νοσηλεύεται σε ΜΕΘ σε σοβαρή κατάσταση

Ο αντίπαλος του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, νοσηλεύεται σε ΜΕΘ σε σοβαρή κατάσταση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλεξέι Ναβάλνι, Ρωσία,

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης και σφοδρός επικριτής του Βλαντίμιρ Πούτιν, νοσηλεύεται σε ΜΕΘ με υποψία δηλητηρίασης, έχοντας χάσει της αισθήσεις του ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του το πρωί της Πέμπτης. 

Ο Ναβάλνι αρρώστησε κατά τη διάρκεια μιας πτήσης και το αεροπλάνο έκανε επείγουσα προσγείωση στο Ομσκ, δήλωσε η Κίρα Γιάρμις στο Twitter.

Είπε ότι οι συνεργάτες του υποψιάζονται ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε από κάτι που αναμίχθηκε στο τσάι του.

Ο Ρώσος δικηγόρος και πολιτικός ακτιβιστής τον Ιούνιο περιέγραψε το ρωσικό δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις ως «πραξικόπημα» και «παραβίαση του συντάγματος».

Οι μεταρρυθμίσεις επιτρέπουν στον κ. Πούτιν να παραμείνει πρόεδρος για δύο ακόμη θητείες.

«Σήμερα το πρωί η Ναβάλι επέστρεφε στη Μόσχα από το Τομσκ», ανέφερε η κυρία Γιάρμις.

«Κατά τη διάρκεια της πτήσης, ένιωσε άρρωστος.

»Το αεροπλάνο έκανε επείγουσα προσγείωση στο Ομσκ.

»Ο Αλεξέι έχει τοξική δηλητηρίαση. Αυτή τη στιγμή πηγαίνουμε στο νοσοκομείο».

Πρόσθεσε: «Υποψιαζόμαστε ότι ο Αλεξέι δηλητηριάστηκε από κάτι που αναμίχθηκε στο τσάι του.

»Ήταν το μόνο πράγμα που έπινε από το πρωί.

»Οι γιατροί λένε ότι ο τοξικός παράγοντας απορροφήθηκε γρηγορότερα μέσω του ζεστού υγρού.

»Αυτή τη στιγμή ο Αλεξέι είναι αναίσθητος».

Η Γιάρμις αργότερα είπε ότι ο Ναβάλνι εισήχθη σε ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τη γραμματέα Τύπου του Ναβάλνι, «ο Αλεξέι είναι ακόμα αναίσθητος, συνδέθηκε με αναπνευστήρα.

»Η Αστυνομία κλήθηκε στο νοσοκομείο κατόπιν αιτήματός μας».

Αναγκαία τη μεταφορά του Ναβάλνι στην Ευρώπη κρίνει ο προσωπικός του γιατρός

Αναγκαία κρίνει τη μεταφορά του Αλεξέι Ναβάλνι από τη Ομσκ στην Ευρώπη, ο προσωπικός του γιατρός, Γιαροσλάβ Ασίχμιν, όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Novaya Gazeta.,

Ο Ασίχμιν θεωρεί ότι στις περιπτώσεις αυτές, υπάρχουν εξειδικευμένες μονάδες στο νοσοκομείο Σκλιφασόφκσι της Μόσχας και στην Ομοσπονδιακή Ιατρικο-βιολογική υπηρεσία της Ρωσίας (Federal Medical-Biological Agency — FMBA), που συνιστά και τον εθνικό Οργανισμό υγείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αλλά θεωρεί ότι η καλύτερη στρατηγική είναι να σταλεί για νοσηλεία στην Ευρώπη.

«Αυτή την στιγμή προσπαθούμε ενεργά να συμφωνήσουμε με διάφορες κλινικές που έχουν εμπειρία θεραπείας τέτοιων περιστατικών.

»Και αυτό μπορεί να είναι μια κλινική στο Ανόβερο, στο Στρασβούργο.

»Υπάρχει μια περίεργη σύμπτωση, αλλά τέτοιου είδους ασθενείς νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Σάλσμπερι» (σ.σ. όπου είχε γίνει η δολοφονική απόπειρα κατά του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια), δηλώνει ο Ασίχμιν, σημειώνοντας ότι η κατάσταση περιπλέκεται και από το ότι «είναι πολύ πιο δύσκολο να συμφωνήσεις σήμερα με κάποια κλινική εξαιτίας του κορωνοϊού».

«Δεν είναι σίγουρο ότι δηλητηριάστηκε»

Ένας από τους γιατρούς του νοσοκομείου στην πόλη Ομσκ, στο οποίο νοσηλεύεται, δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιο ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε, όπως ισχυρίζονται οι σύμμαχοί του.

Ο Ανατόλι Καλιντσένκο, γιατρός του νοσοκομείου αυτού στην πόλη Ομσκ της Σιβηρίας, έκανε τη δήλωση αυτή μετά τις δηλώσεις που έκανε η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, η Κίρα Γιάρμις, σύμφωνα με την οποία ο σφοδρός επικριτής του Κρεμλίνου βρίσκεται σε κώμα αφού κατανάλωσε ένα φλιτζάνι τσάι, στο οποίο, όπως είπε, πιστεύει ότι είχαν ρίξει δηλητήριο.

Ο θεράπων γιατρός του Ναβάλνι, Γιαροσλάβ Σίμχιν, στην συνέντευξη του στην εφημερίδα Novaya Gazeta, απαντώντας στο ενδεχόμενο να μην ήταν δηλητηρίαση αυτό που υπέστη ο Ναβάλνι, καθώς η αντίθετη πλευρά προβάλλει το επιχείρημα ότι στην περίπτωση δηλητηριάσεως οι ασθενείς δεν κραυγάζουν, ο Σιχμίν υπογράμμισε: 

«Γιατί το λέτε; Υπάρχουν διάφορα είδη δηλητηρίων, μεταξύ των οποίων και εκείνα που επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

»Όμως η εκδοχή της δηλητηρίασης, σε αντίθεση με την εκδοχή άλλης επίδρασης, νομίζω ότι είναι η πιο πιθανή, επειδή εδώ και καιρό παρακολουθώ τον Ναβάλνι ο οποίος δεν είχε κάποια οργανικά αίτια που να σχετίζονται με την σημερινή του κατάσταση».

Η εφημερίδα Novaya Gazeta υπενθυμίζει ρεπορτάζ που είχε κάνει το 2004, σύμφωνα με το οποίο η δημοσιογράφος της εφημερίδας Άννα Πολιτκόφσκαγια (σ.σ. η οποία δολοφονήθηκε αργότερα έξω από το σπίτι της στην Μόσχα) πηγαίνοντας να καλύψει τα γεγονότα που είχαν διαδραματισθεί στο Μπεσλάν, ζήτησε από την αεροσυνοδό τσάι και μετά από δέκα λεπτά έχασε τις αισθήσεις της.

Στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα έγραφε τότε ότι η Πολιτκόφσκαγια μεταφέρθηκε με ιδιωτικό αεροπλάνο σε κλινική της Μόσχας, ότι «οι αναλύσεις που έγιναν στον Ροστόβ δεν είναι ακόμη έτοιμες, ενώ οι πρώτες αναλύσεις που έγιναν στο αεροδρόμιο για ακατανόητους λόγους καταστράφηκαν».

Ανησυχία εξέφρασε ο Μπορέλ για την υποψία ότι δηλητηριάστηκε ο Ναβάλνι

Ο εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική της ασφάλειας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε σήμερα ανησυχία σχετικά με τις υποψίες ότι ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος πολιτικός Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε.

«Ανησύχησα όταν πληροφορήθηκα για την υποψία ότι δηλητηριάστηκε ο Αλεξέι Ναβάλνι @navalny», αναφέρει ο Μπορέλ σε μήνυμά του στο Twitter.

«Αν επιβεβαιωθεί, αυτοί που ευθύνονται θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

»Του εύχομαι ταχεία και πλήρη ανάρρωση», πρόσθεσε ο Μπορέλ.

Μόσχα: Αν χρειαστεί νοσηλεία στο εξωτερικό θα το εξετάσουμε επειγόντως

Θορυβημένη από τον διεθνή αντίκτυπο για τη φερόμενη ως δηλητηρίαση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι εμφανίζεται η Μόσχα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της ρωσικής προεδρίας.

«Εάν υπάρξει ανάγκη ο Αλεξέι Ναβάλνι να νοσηλευθεί στο εξωτερικό, τέτοια αιτήματα θα εξεταστούν επειγόντως» ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι η ρωσική κυβέρνηση εύχεται στον πολιτικό ανάκαμψη το συντομότερο δυνατό, «όπως και για κάθε Ρώσο πολίτη».

Σύμφωνα με το ρώσο αξιωματούχο, το Κρεμλίνο παρακολουθεί την κατάσταση «μέσω των μέσων ενημέρωσης όπως κάθε άλλος», σημειώνοντας ότι δεν έχουν υποβληθεί ειδικές αναφορές για τον Ναβάλνι στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πολιτικός νοσηλεύεται σε ΜΕΘ στο Ομσκ της Σιβηρίας, με στενούς του συνεργάτες να κάνουν λόγο για δηλητήριο στο τσάι του, δηλαδή απόπειρα δολοφονίας. 

Αντίθετα, οι γιατροί του νοσοκομείου απέφυγαν να δώσουν μια οριστική απάντηση για το τι του συνέβη, αποδίδοντας την κατάστασή του σε τροφική δηλητηρίαση, κάτι που εξαγρίωσε την εκπρόσωπό του. 

«Ο Ναβάλνι βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση«, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής επικεφαλής ιατρός του Νοσοκομείου Ανατόλι Καλινιτσένκο.

Δεν διευκρίνισε εάν έχει ανακτήσει τις αισθήσεις του. 

Το ρωσικό υπουργείο Υγείας επιβλέπει τη θεραπεία του Ναβάλνυ, δήλωσε ο Καλινιτσένκο.

Σχετικά άρθρα