Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Al Arabiya: Η Τουρκία στέλνει φορτία με όπλα σε ισλαμιστές στον Λίβανο

Al Arabiya: Η Τουρκία στέλνει φορτία με όπλα σε ισλαμιστές στον Λίβανο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αδελφοί Μουσουλμάνοι - Μουσουλμανική Αδελφότητα, Ισλαμιστές, Λαθρεμπόριο Όπλων, Λίβανος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Η Τουρκία φέρεται να στέλνει φορτία με όπλα στον Λίβανο μέσω της Συρίας, με στόχο να ενισχύσει την επιρροή της, αναφέρει το αραβικό ειδησεογραφικό δίκτυο Al Arabiya English επικαλούμενο πηγές ασφαλείας. Πολιτικά, υποστηρίζει μέλη του μικρού, αλλά ενεργού στη χώρα, παρακλαδιού της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

«Ανησυχούμε πολύ για το τι συμβαίνει.

»Οι Τούρκοι στέλνουν μια απίστευτη ποσότητα όπλων», δήλωσε στο Al Arabiya μια πηγή πληροφοριών του στρατού του Λιβάνου. 

Όταν ρωτήθηκε για τη ροή των τουρκικών όπλων, ένας ανώτερος Λιβανέζος διπλωμάτης είπε στην αραβική ιστοσελίδα ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες, αλλά «γνωρίζουμε ότι (οι Τούρκοι) είναι ενεργοί».

«Παρακολουθούμε το θέμα και παραμένουμε σε επαφή με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο διπλωμάτης.

Ο Φιράς Μακσάντ, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο George Washington, δήλωσε στο Al Arabiya ότι η Τουρκία μπορεί να θεωρεί τον Λίβανο μια σχετικά εύκολη χώρα για να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της.

«Μπορεί να υπάρχει αυξανόμενη ανάμειξη των Τούρκων στο Λίβανο και ίσως είναι μια φθηνή “αρένα” για να κάνουν οι Τούρκοι παιχνίδι.

»Είναι εύκολο να γίνει και δεν κοστίζει πολύ», είπε ο Μακσάντ.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέφτηκαν τη Βηρυτό μετά τις καταστροφικές εκρήξεις της 4ης Αυγούστου στη Βηρυτό και ανακοίνωσαν ότι η Άγκυρα προσφέρθηκε να ανοικοδομήσει το λιμάνι.

Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα χορηγήσει «υπηκοότητα στους αδελφούς μας που λένε “Είμαι Τούρκος, είμαι Τουρκμενός” και εκφράζουν την επιθυμία τους να γίνουν πολίτες. Αυτές είναι οι οδηγίες του προέδρου μας Ερντογάν».

Το λιμάνι της Βηρυτού μάλλον θα το πάρουν οι Γάλλοι με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σχετικά άρθρα