Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λιβύη: Ο Χαφτάρ επέτρεψε την επαναλειτουργία της πετρελαϊκής παραγωγής

Λιβύη: Ο Χαφτάρ επέτρεψε την επαναλειτουργία της πετρελαϊκής παραγωγής
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ενέργεια, Λιβύη, Πετρέλαιο, Χαλίφα Χαφτάρ,

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) της Βουλής των Αντιπροσώπων, που τελεί υπό τη διοίκηση του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ανακοίνωσε την άρση του αποκλεισμού που είχε επιβληθεί σε πετρελαιοπηγές και πετρελαϊκούς τερματικούς σταθμούς εδώ και μήνες, και την επανάληψη των εξαγωγών και της παραγωγής αργού, σύμφωνα με στρατιωτικό αξιωματούχο που πρόσκειται στον αρχηγό του λιβυκού στρατού.

Η επαναλειτουργία των πετρελαιοπηγών και των λιμανιών «θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί το αργό που έχει αποθηκευθεί στους πετρελαϊκούς τερματικούς σταθμούς για να εφοδιασθούν ηλεκτρικοί σταθμοί με αέριο και να ανακουφισθούν οι πολίτες», ανακοίνωσε χθες βράδυ ο στρατηγός Νάτζι αλ Μογράμπι, επικεφαλής των Φρουρών των Πετρελαϊκών Εγκαταστάσεων στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Με οδηγίες του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ» η επαναλειτουργία των πετρελαιοπηγών και των λιμανιών, αφορά προσώρας μόνο την εκμετάλλευση των αποθηκευμένων υδρογονανθράκων προκειμένου να κινηθούν οι ηλεκτρικοί σταθμοί και να «συντηρηθούν οι υποδομές, οι δεξαμενές και οι αγωγοί», είπε.

«Καμία αντίθεση στην επαναλειτουργία των πετρελαϊκών λιμανιών», δήλωσε ο στρατηγός Αλ Μογράμπι σε βίντεο που μεταδόθηκε από λιβυκά ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στις 17 Ιανουαρίου, ομάδες υποστηριζόμενες από τους Φρουρούς που δήλωσαν πίστη στο στρατόπεδο Χάφταρ, απέκλεισαν τις πιο σημαντικές πετρελαιοπηγές και τα πιο σημαντικά λιμάνια εξαγωγής πετρελαίου, διεκδικώντας, όπως υποστήριξαν, μια δίκαιη κατανομή των πετρελαϊκών εσόδων, τα οποία διαχειρίζεται η Εθνική Εταιρία Πετρελαίου (NOC) και η Κεντρική Τράπεζα με έδρα την Τρίπολη.

Ένας ακόμα λόγος είναι ότι το ισλαμιστικό καθεστώς του Τουρκολίβυου Φαγιέζ αλ Σαράτζ χρηματοδοτεί τζιχαντιστές και στέλνει χρήματα στην Τουρκία από τα δημόσια πετρελαϊκά έσοδα.

Η NOC, που έχει καλέσει κατ΄επανάληψη για την αποστρατιωτικοποίηση των εγκαταστάσεών της, δεν έχει κάνει μέχρι τώρα κανένα σχόλιο.

Η Λιβύη, που σπαράσσεται από βία και μάχες για την εξουσία μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική και η πολύ εξασθενημένη οικονομία της εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από αυτό.

Όμως από το 2015 σπαράσσεται από μια σύγκρουση ανάμεσα σε δύο αντίπαλες εξουσίες: την ισλαμιστική Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και εδρεύει στην Τρίπολη και τη νόμιμα εκλεγμένη Βουλή των Αντιπροσώπων, με αρχηγό ενόπλων δυνάμεων τον στρατάρχη Χαφτάρ, που κυριαρχεί στο ανατολικό (Κυρηναϊκή) και σε ένα τμήμα του νότου της χώρας.

Σχετικά άρθρα