Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λιβύη: Προχωρά η κατασκευή τουρκικού ναυστάθμου στη Μισράτα με τα λεφτά του Κατάρ

Λιβύη: Προχωρά η κατασκευή τουρκικού ναυστάθμου στη Μισράτα με τα λεφτά του Κατάρ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Κατάρ, Λιβύη, Μισράτα, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, Χουλουσί Ακάρ,

Μόνιμη ναυτική βάση (ναύσταθμο) πρόκειται να αποκτήσει η Τουρκία στην πόλη Μισράτα της Λιβύης, στο πλαίσιο τριμερούς συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας την οποία φέρεται να υπέγραψαν οι υπουργοί Άμυνας της Λιβύης, της Τουρκίας και του Κατάρ. Να σημειωθεί ότι ήδη η Μισράτα χρησιμοποιείται για τον ελλιμενισμό τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Την πληροφορία μετέδωσαν αραβικά και ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, αλλά και το Middle East Monitor η συμφωνία για την κατασκευή τουρκικής βάσης υπεγράφη τη Δευτέρα στην Τρίπολη, στη διάρκεια επίσκεψης των υπουργών Άμυνας της Τουρκίας και του Κατάρ, Χουλουσί Ακάρ και Χαλίντ Μπιν Μοχάμεντ Αλ Ατίγια αντίστοιχα.

Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν με τον Τουρκολίβυο ισλαμιστή πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγέζ Σαράζ, οι δυνάμεις του οποίου ελέγχουν τη δυτική Λιβύη, ενώ το ανατολικό τμήμα της χώρας (Κυρηναϊκή) ελέγχεται από το αντίπαλο στρατόπεδο του Χαλίφα Χαφτάρ και της νόμιμα εκλεγμένης Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το ρεπορτάζ του Al Arabiya, που αναπαράγεται και από το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, προσθέτει ότι οι αντιπρόσωποι της Τρίπολης, της Αγκυρας και της Ντόχας συμφώνησαν επίσης να δημιουργηθεί κοινό κέντρο για τον στρατιωτικό συντονισμό των τριών πλευρών στη Μισράτα.

Επιπροσθέτως, στρατιωτικοί σύμβουλοι από το Κατάρ θα εγκατασταθούν στη Λιβύη για να εκπαιδεύσουν στελέχη του στρατού του Σαράζ, ενώ Τουρκία και Κατάρ θα φιλοξενήσουν στις στρατιωτικές τους ακαδημίες δόκιμους αξιωματικούς από τη δυτική Λιβύη.

Τα τουρκικά μέσα επιβεβαιώνουν την υπογραφή τριμερούς συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας χωρίς να αναφέρονται ρητά στη βάση της Μισράτα.

Μισράτα

Η Μισράτα, πόλη λιμάνι, ελέγχεται από την ισλαμιστική κυβέρνηση της Τρίπολης. Ο πληθυσμός της είναι στην πλειονότητά του (2/3) «Τουρκολίβυοι», δηλαδή Λίβυοι οθωμανικής καταγωγής που εποίκισαν τη βορειοαφρικανική χώρα επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και δεκάδες χιλιάδες «Τουρκοκρητικοί», δηλαδή Έλληνες μουσουλμάνοι της Κρήτης, όπως και Σλάβοι μουσουλμάνοι από τα Βαλκάνια, που αποκαλούνται «Τούρκοι» ενώ δεν είναι.

Η τουρκολιβυκή πολιτοφυλακή της Μισράτα είναι από τις ισχυρότερες που υποστηρίζουν το καθεστώς Σαράτζ της Τρίπολης.

Ένας τουρκικός ναύσταθμος στη Μισράτα θα αποτελεί διαρκή απειλή στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος και στις έρευνες υδρογονανθράκων της Ελλάδας.

Στην κεντρική φωτογραφία το εμπορικό λιμάνι της Μισράτα, που χρησιμοποιείται από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

Σχετικά άρθρα