Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Telegraph: Η Τουρκία έδωσε τουρκικά διαβατήρια σε τρομοκράτες της Χαμάς

Telegraph: Η Τουρκία έδωσε τουρκικά διαβατήρια σε τρομοκράτες της Χαμάς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Ισμαήλ Χανίγιε, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαμάς,

Η Τουρκία έδωσε τουρκικές υπηκοότητες σε ανώτερα στελέχη της τρομοκρατικής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, παλαιστινιακό παρακλάδι των Αδελφών Μουσουλμάνων, σύμφωνα με την Telegraph, ενέργεια που εγείρει φόβους για μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων της οργάνωσης στον σχεδιασμό επιθέσεων ανά τον κόσμο με στόχο Ισραηλινούς.

Η Telegraph μεταδίδει ότι είδε το τουρκικό διαβατήριο που έλαβε τουλάχιστον ένας από τα δώδεκα κορυφαία στελέχη της Χαμάς, που χρησιμοποιούν την Τουρκία ως βάση των επιχειρήσεών τους.

Σύμφωνα με πηγές της βρετανικής εφημερίδες, επτά από τα δώδεκα υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς έλαβαν την τουρκική υπηκοότητα, όπως και διαβατήρια, ενώ τα υπόλοιπα πέντε στελέχη είναι στη διαδικασία να λάβουν σύντομα την τουρκική υπηκοότητα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, συνεχίζει η Telegraph, τα στελέχη της Χαμάς κινούνται στην Τουρκία χρησιμοποιώντας τουρκικά ψευδώνυμα.

Η Χαμάς έχει χαρακτηριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως τρομοκρατική οργάνωση.

Η Χαμάς διακηρύττει ότι ο κυρίως στόχος της είναι η απελευθέρωση των Παλαιστινίων από την ισραηλινή κατοχή και η εγκαθίδρυση ισλαμικού κράτους.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Χαμάς είναι νόμιμο πολιτικό κίνημα, νόμιμα εκλεγμένο στη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγή της περιοχής, που μίλησε στην Telegraph, τόνισε ότι τα δώδεκα στελέχη της Χαμάς στην Τουρκία συγκεντρώνουν χρήματα και διευθύνουν τρομοκρατικές επιθέσεις.

Τούρκος αξιωματούχος, που ερωτήθηκε από την Telegraph, διέψευσε το γεγονός και υποστήριξε ότι πρόκειται για αβάσιμους ισχυρισμούς ξένης κυβέρνησης που στρέφονται ενάντια στην Τουρκία.

Διέψευσε και στέλεχος της Χαμάς, που επέμεινε ότι τα μέλη της οργάνωσης δεν επιχειρούν εκτός παλαιστινιακών εδαφών και δεν εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δράσεις.

Οι κάτοχοι τουρκικών διαβατηρίων μπορούν να ταξιδεύουν δίχως βίζα στην Ιαπωνία, στη Νότια Κορέα, στη Σιγκαπούρη και στη Σερβία, μεταξύ άλλων χωρών.

Η Τουρκία, όπως τονίζει η Telegraph, ασκεί πιέσεις για άρση της βίζας και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου υπάρχουν φόβοι ότι η Χαμάς σχεδιάζει επιθέσεις σε ισραηλινούς στόχους.

Παλαιότερη έρευνα της Telegraph έχει αποκαλύψει ότι η Τουρκία φιλοξενεί σημαντικές προσωπικότητες της Χαμάς και τους επιτρέπει να σχεδιάζουν επιθέσεις από την Κωνσταντινούπολη, συμπεριλαμβανομένης μιας απόπειρας δολοφονίας με στόχο τον δήμαρχο της Ιερουσαλήμ. Η Τουρκία έχει διαψεύσει και αυτό το ρεπορτάζ.

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, επισκέπτεται συχνά την Τουρκία.

Έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Ερντογάν τον περασμένο Δεκέμβριο στην Κωνσταντινούπολη και φωτογραφήθηκαν μαζί.

Μεταξύ εκείνων που έλαβαν τουρκικό διαβατήριο είναι ο Ζαχαρία Νατζίμπ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, που είχε την επίβλεψη της οργάνωσης δολοφονίας του δημάρχου Ιερουσαλήμ.

Άλλοι δύο που έλαβαν τουρκική υπηκοότητα είναι οι Τζιχάντ Γιαμόρ και Χισάμ Χιτζάζ.

Σχετικά άρθρα