Ενισχύονται με πολύ γρήγορο ρυθμό οι διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μετά από την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των έως πρότινος «άσπονδων εχθρών» με τη διαμερολάβηση των ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα.
Τη Δευτέρα, ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ριβλίν προσκάλεσε τον Πρίγκιπα διάδοχο του Αμπού Ντάμπι πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ στην Ιερουσαλήμ, μερικές ημέρες αφού το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν μια συμφωνία για την εξομάλυνση των μεταξύ τους διπλωματικών σχέσεων.
Αναρτώντας στο Twitter μια φωτογραφία της επιστολής πρόσκλησης στα αραβικά, o πρόεδρος του Ισραήλ χαιρέτισε τη συμφωνία ως μια «ευγενική και θαρραλέα πράξη» και ένα «στρατηγικό ορόσημο» που ελπίζει ότι θα δημιουργήσει ευημερία και εμπιστοσύνη ανάμεσα στους λαούς στην περιοχή.
Έρχεται απευθείας πτήση Τελ Αβίβ – Αμπού Νταμπί, μέσω Σαουδικής Αραβίας
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι οι δύο πλευρές εργάζονται για να δρομολογηθούν απ’ ευθείας πτήσεις ανάμεσα στο Τελ Αβίβ και την πρωτεύουσα των ΗΑΕ Αμπού Ντάμπι, οι οποίες θα περνούν πάνω από τη Σαουδική Αραβία.
Κάτι τέτοιο θα μείωνε τη διάρκεια της πτήσης σε τρεις ώρες.
Το Ισραήλ απέφευγε να πραγματοποιεί πτήσεις μέσω του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας και τα αεροπλάνα των ισραηλινών αεροπορικών εταιρειών έπρεπε να κάνουν παρακάμψεις μέσω του Κόλπου για να φθάνουν σε προορισμούς στην Ασία.
Αντιδράσεις στην «ιστορική συμφωνία»
Σημειώνεται ότι η υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του τρίτου αραβικού κράτους που συνάπτει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ μετά την Ιορδανία και την Αίγυπτο, παρότι χαιρετίστηκε από την πλειοψηφία της Διεθνούς Κοινότητας συγκέντρωσε τα «πυρά» της Τουρκίας, του Ιράν και κυρίως των Παλαιστινίων, που έκαναν λόγο για «προδοσία εκ μέρους των ΗΑΕ προς τους Παλαιστινίους».
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τα ΗΑΕ. Απειλή που προς το παρόν δεν έχει κάνει πράξη.