Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παλαιστίνιος Πρόεδρος: “Δεν θα ανεχτούμε άλλο τη Χαμάς”

Παλαιστίνιος Πρόεδρος: “Δεν θα ανεχτούμε άλλο τη Χαμάς”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Λωρίδα της Γάζας, Μαχμούντ Αμπάς, Παλαιστίνη, Παλαιστινιακή Αρχή, Χαμάς,

Τις ημέρες που βρισκόταν σε εξέλιξη η πολεμική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, το tribune ήταν ίσως το μοναδικό Μέσο στην Ελλάδα που όχι μόνο τόλμησε να καταγγείλει δημοσίως τη Χαμάς ως ισλαμοφασιστική τουρκόφιλη οργάνωση, που έχει μετατρέψει τη Γάζα σε τουρκικό προτεκτοράτο και έχει επιβάλλει ένα τυραννικό καθεστώς στους Γαζαίους, αλλά και είχαμε επισημάνει τη δυσαρέσκεια της Παλαιστινιακής Αρχής για τη Χαμάς.

Σήμερα, Κυριακή, επιβεβαιωνόμαστε πανηγυρικά. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς από το Κάιρο όπου και βρίσκεται κατηγόρησε την Κυριακή την οργάνωση Χαμάς, ότι θέτει σε κίνδυνο την παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας που ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά της, λέγοντας χαρακτηριστικά:

“Δεν θα δεχτούμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση όπως είναι σήμερα. Δεν θα δεχτούμε να συνεργαζόμαστε εάν συνεχίσουν (σ.σ. η Χαμάς) όπως τώρα στη Γάζα. Έχουν όπλα, πόρους και δυνάμεις ασφαλείας” είπε και συνέχεισε:

“Η Χαμάς έχει επίσης στη Γάζα μια σκιώδη κυβέρνηση με 27 διευθυντές υπουργείων που διοικούν την περιοχή. Επομένως, μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν μπορεί να κάνει τίποτα εκεί”.

Η Χαμάς κυβερνά τη Γάζα από το 2007 ενώ η Φάταχ του Αμπάς ελέγχει τη Δυτική Όχθη. Τον Ιούνιο ο Αμπάς σχημάτισε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας και για τις δύο περιοχές.

“Δεν θα δεχτούμε να είμαστε εταίροι της Χαμάς παρά μόνο εάν αποδεχτεί μία εξουσία και έναν νόμο. Η ενότητα έχει προϋποθέσεις. Η παρούσα κατάσταση δεν αντιπροσωπεύει κανένα είδος ενότητας” υπογράμμισε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος.

Ο Αμπάς βρίσκεται στο Κάιρο για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου. Αναμένεται ότι θα ενημερώσει τους υπουργούς για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίτευξη εκεχειρίας με το Ισραήλ με την οποία τερματίστηκε ο καταστροφικός πόλεμος των πέντε εβδομάδων στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η κόντρα μεταξύ των κοσμικών – δημοκρατικών δυνάμεων που εκφράζει η Παλαιστινιακή Αρχή με τους Ισλαμοφασίστες της Χαμάς δεν είναι καινούργια. Κρατά χρόνια, ωστόσο, σε μια προσπάθεια εθνικής ενότητας η Παλαιστινιακή Αρχή προσπάθησε να βρει έναν τρόπο συνύπαρξης με τη Χαμάς. Ωστόσο, οι ακραίοι ισλαμιστές που κατέχουν τη Γάζα, από ό,τι φαίνεται και από τις δηλώσεις Αμπάς, έχουν δική τους ατζέντα, αυτή που -δεν το λέει ο Αμπάς- έχουν συμφωνήσει με τον “πατερούλη” Ερντογάν, και για όλα αυτά θα επιβεβαιωθούμε στο μέλλον, όπως επιβεβαιωνόμαστε συνεχώς μέχρι και σήμερα.

Σχετικά άρθρα