Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Γαλλία με τα Εμιράτα αναλαμβάνουν την ανοικοδόμηση του λιμανιού της Βηρυτού

Η Γαλλία με τα Εμιράτα αναλαμβάνουν την ανοικοδόμηση του λιμανιού της Βηρυτού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βηρυτός, Γαλλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Λίβανος,

Ο Λίβανος, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη, κλίνει προς την αποδοχή μιας γαλλικής προσφοράς για την ανοικοδόμηση του κατεδαφισμένου λιμανιού της Βηρυτού, μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από το Κατάρ, την Τουρκία, την Κίνα και άλλους, σύμφωνα με επίσημες πηγές με γνώση του θέματος, μεταδίδει το Al Arabiya.

Ο κορυφαίος Αμερικανός αξιωματούχος Ντέιβιντ Χέιλ, θα φτάσει στη Βηρυτό την Πέμπτη το βράδυ και οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι έχουν ήδη πει ότι η οριοθέτηση των συνόρων με το Ισραήλ θα αποτελέσει κεντρικό σημείο συζήτησης.

Επίσης, ο υφυπουργός Χέιλ αναμένεται επίσης να συζητήσει την ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου λιμανιού της Βηρυτού, σύμφωνα με επίσημες λιβανέζικες πηγές στο Al Arabiya.

Το λιμάνι της Βηρυτού καταστράφηκε από τη πανίσχυρη φονική έκρηξη της 4ης Αυγούστου, που έπληξε και μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Το άλλο κύριο λιμάνι του Λιβάνου, το λιμάνι της Τρίπολης, λειτουργεί επί του παρόντος ως το κύριο λιμάνι της χώρας μετά την έκρηξη.

Υπάρχουν μικρότερα λιμάνια στο νότιο Λίβανο.

Μετά τις εκρήξεις, αρκετές χώρες έσπευσαν να προσφερθούν για την ανοικοδόμηση του λιμανιού της Βηρυτού, όπως η Γαλλία, η Κίνα, η Τουρκία και το Κατάρ.

Επίσημες πηγές στο Λίβανο λένε ότι οι Γάλλοι είναι έτοιμοι να αναλάβουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης.

«Περιμένουμε αυτό να συζητηθεί κατά την επίσκεψη του Χέιλ την Παρασκευή», ανέφερε πηγή της Λιβανέζικης Προεδρίας.

Το Κατάρ και η Τουρκία είναι αντίπαλοι των αραβικών κρατών και η επιδεινούμενη σχέση της Κίνας με την Ουάσινγκτον ωθούν τον Λίβανο να εγκρίνει μια γαλλική πρόταση, ενδεχομένως σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Από τώρα, η συναίνεση στον Λίβανο, και το καλύτερο συμφέρον μας είναι να πάμε με τους Γάλλους.

»Αν πάμε με τους Γάλλους, οι ΗΠΑ δεν θα εξωθούν. Εάν πάμε με τους Κινέζους, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την εκστρατεία πίεσης εναντίον του Λιβάνου.

»Με την Τουρκία και το Κατάρ, οι δεσμοί τους με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και ο ανταγωνισμός τους με τους Άραβες δεν θα βοηθήσουν καθόλου τον Λίβανο», δήλωσε στο Al Arabiya μία δεύτερη πηγή, η οποία ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

«Το καλύτερο στοίχημα του Λιβάνου είναι να πάει με τους Γάλλους. Κανείς δεν θα αισθανθεί ότι είμαστε εναντίον του», πρόσθεσε η δεύτερη πηγή.

Σχετικά άρθρα