Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δημοσκόπηση Τουρκία: Πρώτος με διαφορά ο Ερντογάν – «Σουλτάνος» δίχως αντίπαλο

Δημοσκόπηση Τουρκία: Πρώτος με διαφορά ο Ερντογάν – «Σουλτάνος» δίχως αντίπαλο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Πρώτο κόμμα το ΑΚΡ στην Τουρκία και πρώτος σε προτιμήσεις σε τυχόν Προεδρικές εκλογές, ο Ταγίπ Ερντγάν, αλλά μειωμένα παρουσιάζονται τα αντίστοιχα ποσοστά σε δημοσκόπηση που αποκάλυψε την Τρίτη η εφημερίδα «Χουριέτ».

Πρόκειται για έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία SONAR στην Τουρκία (στην ιστοσελίδα της οποίας υπάρχουν και οι πληροφορίες για την ταυτότητα της δημοσκόπησης) αναφορικά με την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και της δημοτικότητα των πολιτικών στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ποσοστό 60,2% θεωρεί πετυχημένο τον χειρισμό της κυβέρνησης της Τουρκίας στο θέμα του κορωναϊού, ποσοστό 26,8% αποτυχημένο, ποσοστό 10,1% ούτε πετυχημένο ούτε αποτυχημένο και ποσοστό 2,9% δεν απάντησε στην ερώτηση.

Σε ερώτηση αν είναι επιτυχημένη η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας (σε θέματα όπως η Συρία και η Λιβύη), ποσοστό 52,8% απάντησε επιτυχημένη, ποσοστό 33,5% αποτυχημένη, ποσοστό 8,6% κάπως επιτυχημένη και ποσοστό 5,1% δεν απάντησε.

Σε ερώτηση για το πόσο επιτυχημένη είναι η δράση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, ποσοστό 62% απάντησε αποτυχημένη, ποσοστό 19% επιτυχημένη, ποσοστό 13% μερικώς επιτυχημένη και ποσοστό 6% δεν απάντησε.

Αναφορικά με το ποιόν θα ψήφιζαν αν γίνονταν σήμερα Βουλευτικές εκλογές, ποσοστό 39,8% απάντησε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), 27,2% Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CHP), 11,3% Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), 10,4% Καλό Κόμμα (IYI Party), 10,4 το φιλο-Κουρδικό Κόμμα Δικαιοσύνης των Λαών (HDP), 8,3% άλλα Κόμματα και 3% δεν απάντησε στην ερώτηση.

Το MHP και το IYI Party είναι ακροδεξιά φασιστικά κόμματα, το δεύτερο διασπάστηκε από το πρώτο, είναι οι γνωστοί μας «Γκρίζοι Λύκοι».

(Υπενθυμίζεται ότι το όριο εισόδου στη Βουλή στην Τουρκία ανέρχεται στο 10%).

Για το ποιόν θα ψήφιζαν αν γίνονταν σήμερα Προεδρικές Εκλογές, οι ερωτηθέντες έδωσαν τις εξής απαντήσεις:

41,5% Ταγίπ Ερντογάν

9.1% Εκρέμ Ιμάμογλου

7,2% Μεράλ Άκσενερ

7,2% Μουχαρέμ Ιντζέ

6,8% Σελαχαττίν Ντεμιρτάς

6,4% Μανσούρ Γιαβλας

6,3% άλλον

4,8% δήλωσαν αναποφάσιστοι

5,1% απάντησε πως δεν θέλει να εκφέρει άποψη.

Σε ερώτηση αν θα ψήφιζαν το νέο κόμμα που φημολογείται ότι θα ιδρύσει ο Μουχαρέμ Ιντζέ, 72,3% απάντησε όχι, 15,8% απάντησε θετικά, 7,8% δήλωσαν αναποφάσιστοι και 4,1% δήλωσε πως δεν έχει άποψη για το θέμα.

Σχετικά άρθρα