Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο τουρκικός κατοχικός στρατός στη Συρία κατέστρεψε Οίκο των Γιαζίντι και στη θέση του χτίζει ισλαμικό ιεροδιδασκαλείο

Ο τουρκικός κατοχικός στρατός στη Συρία κατέστρεψε Οίκο των Γιαζίντι και στη θέση του χτίζει ισλαμικό ιεροδιδασκαλείο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιαζίντι, Εφρίν, Ισλαμιστές, Κουβέιτ, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία καταγγέλλουν ότι ο τουρκικός στρατός κατοχής αφού βεβήλωσε, λεηλάτησε και κατέστρεψε έναν Οίκο των Γιαζίντι (Κούρδοι Ηλιολάτρες) στην τουρκοκρατούμενη κουρδική πόλη Εφρίν (Αφρίν) της βορειοδυτικής Συρίας, ξεκίνησε στη θέση του την οικοδόμηση ενός ισλαμικού ιεροδιδασκαλείου, μεταδίδει το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANHA.

Το ισλαμικό ιεροδιδασκαλείο στην κατεχόμενη κουρδική πόλη οικοδομείται με χορηγία μιας κουβεϊτιανής οργάνωσης, της «Σύλλογος σεΐχη Αμπντουλάχ αλ Νούρι».

Εντύπωση μάλιστα προκαλεί ότι στην πινακίδα του έργου φιγουράρουν οι σημαίες Τουρκίας, Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) και του Κουβέιτ.

Και εδώ προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα: Το Κουβέιτ υποστηρίζει Τούρκους και τζιχαντιστές στη Συρία; Και εάν ναι, από πότε;

Έχει επίσης σημασία ότι ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε στην έκτη επέτειο της σφαγής των Γιαζίντι στο Σιντζάρ του βορειοδυτικού Ιράκ από το Ισλαμικό Κράτος το 2014.

Πρόκειται για μια ακόμα κατάφωρη παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας, που παραπέμπει στην εθνοκάθαρση των Γιαζίντι από το Ισλαμικό Κράτος.

Γιαζίντι

Οι Γιαζίντι είναι εθνοθρησκευτική ομάδα με ινδοϊρανικές ρίζες.

Οι Κούρδοι Γιαζίντι διατηρούν στοιχεία του κουρδικού πολιτισμού.

Ζουν στην επαρχία της Νινευή του βορείου Ιράκ.

Υπάρχουν κι άλλες κοινότητες στην Υπερκαυκασία, την Αρμενία, την Τουρκία και τη Συρία.

Η θρησκεία τους, ο Γιαζιντισμός, αποτελεί κλάδο του Γιαζντανισμού και θεωρείται ως ένα εξαιρετικώς συγκρητικό θεολογικό σύμπλεγμα τοπικών κουρδικών πίστεων, που περιέχει επίσης ζωροαστρικά στοιχεία, ενώ προστέθηκαν και τμήματα του ισλαμικού σουφικού δόγματος, το οποίο εισήχθη στην περιοχή από τον σεΐχη Αντί ιμπν Μουσαφίρ το 12ο αιώνα μ.Χ.

Οι Γιαζίντι πιστεύουν στον Θεό ως δημιουργό του κόσμου, τον οποίο έθεσε υπό τη φροντίδα επτά θεϊκών υπάρξεων ή αγγέλων.

Ο αρχηγός των αγγέλων αυτών είναι ο Μελέκ Τάους, ο άγγελος Παγώνι όπως ονομάζεται.

Θρησκευτικός συγκρητισμός

Οι Γιαζίντι είναι Κούρδοι που έχουν προσκολληθεί πνευματικά σε ένα κλάδο του Γιαζντανισμού που συμπλέκει στοιχεία του Μιθραϊσμού, των προϊσλαμικών θρησκευτικών παραδόσεων της Μεσοποταμίας, του Χριστιανισμού και του Ισλάμ.

Σχετικά άρθρα