Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λευκός Οίκος: Είμαστε ουδέτεροι στη Λιβύη αλλά… Ρωσία και Τουρκία υπονομεύουν τα αμερικανικά συμφέροντα

Λευκός Οίκος: Είμαστε ουδέτεροι στη Λιβύη αλλά… Ρωσία και Τουρκία υπονομεύουν τα αμερικανικά συμφέροντα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ηχηρή παρέμβαση για τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, έκανε ο Λευκός Οίκος με δήλωση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν.

Επιτίθεται εναντίον των ξένων δυνάμεων που «εκμεταλλεύονται την σύγκρουση», υπονοώντας την Τουρκία και τη Ρωσία, χωρίς να τις κατονομάζει.

Και εγκαλεί όσες δυνάμεις προσπαθούν να δημιουργήσουν «μόνιμη στρατιωτική παρουσία ή με έλεγχο των πόρων που ανήκουν στο λαό της Λιβύης».

Σημειώνει ότι οι δυνάμεις που ρίχνουν λάδι στη φωτιά στον εμφύλιο της Λιβύης, «υπονομεύουν στα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων και των εταίρων μας στην περιοχή της Μεσογείου».

Η αναφορά γίνεται πάλι για την Τουρκία και τη Ρωσία.

Η δήλωση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, όπως μεταδίδει το Hellas Journal, έχει ως εξής:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά από την κλιμακούμενη σύγκρουση στη Λιβύη.

»Αντιτασσόμαστε σθεναρά στην ξένη στρατιωτική συμμετοχή, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μισθοφόρων και ιδιωτικών στρατιωτικών εργολάβων, από όλες τις πλευρές.

»Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες ξένων δυνάμεων για εκμετάλλευση της σύγκρουσης – για παράδειγμα, με τη δημιουργία μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας ή με έλεγχο των πόρων που ανήκουν στο λαό της Λιβύης – αποτελούν σοβαρές απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα και το παγκόσμιο εμπόριο.

»Επιπλέον, αυτές οι προσπάθειες υπονομεύουν τα συλλογικά συμφέροντα ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων και των εταίρων μας στην περιοχή της Μεσογείου.

»Η κλιμάκωση θα εμβαθύνει και θα παρατείνει τη σύγκρουση.

»Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Πρόεδρος Τραμπ μίλησε με πολλούς παγκόσμιους ηγέτες για τη Λιβύη, και είναι σαφές ότι δεν υπάρχει καμία πλευρά που «κερδίζει» (εννοεί από τον εμφύλιο).

»Οι Λίβυοι μπορούν να κερδίσουν μόνο εάν συναντηθούν για να ανακτήσουν την κυριαρχία τους και να ανοικοδομήσουν μια ενωμένη.

»Ως ενεργός, αλλά ουδέτερος, παίκτης, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν διπλωματική εμπλοκή 360 μοιρών με τη Λιβύη και τα εξωτερικά ενδιαφερόμενα μέρη σε όλη τη σύγκρουση για να βρουν μια λύση που να υποστηρίζει την κυριαρχία της Λιβύης και προστατεύει τα κοινά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, των συμμάχων και των εταίρων μας.

»Προς τούτο, καλούμε όλα τα μέρη –τόσο εκείνα που είναι υπεύθυνα για την τρέχουσα κλιμάκωση όσο και εκείνα που εργάζονται να την τερματίσουν– να επιτρέψουν στην Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου να συνεχίσει το ζωτικό έργο της, με πλήρη διαφάνεια και να εφαρμόσει μια αποστρατικοποιημένη λύση για τη Σύρτη και την Αλ Τζούφρα, σεβασμός του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και οριστικοποίηση της εκεχειρίας στο πλαίσιο των στρατιωτικών συνομιλιών υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στη βάση των 5+5».

Σχετικά άρθρα