Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Le Figaro»: Η Τουρκία μόνη της εναντίον της συμμαχίας Ελλάδας, Ισραήλ, Αιγύπτου και Κύπρου

«Le Figaro»: Η Τουρκία μόνη της εναντίον της συμμαχίας Ελλάδας, Ισραήλ, Αιγύπτου και Κύπρου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Le Figaro, Αίγυπτος, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ισραήλ, Κύπρος, Λιβύη, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Κύριο άρθρο της εφημερίδας «Le Figaro», που υπογράφει ο αρχισυντάκτης διεθνών θεμάτων, Patrick Saint-Paul, αναφέρει τα εξής:

«Η πυραυλάκατος και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αντικατέστησαν το σπαθί.

»Ο στόχος είναι σαφής. Ο νέος «Σουλτάνος» θέλει να προβάλλει την παλιά αυτοκρατορική δύναμη πέρα από τα σύνορά της, όπως στην εποχή του Μεχμέτ Β, και να αποκαταστήσει την υπερηφάνεια της Τουρκίας.

»Αφού μετέτρεψε την παλιά βυζαντινή βασιλική της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, στις 10 Ιουλίου, ο «Ερντογάν ο Κατακτητής» επικαλέστηκε εκ νέου την Ιστορία, για να δικαιολογήσει μια στροφή στην περιφερειακή του πολιτική, επιβεβαιώνοντας το τέλος των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες».

Σκυμμένος πάνω από τους χάρτες, έφτιαξε νέες διαχωριστικές γραμμές στη Μεσόγειο με τον Λίβυο προστατευόμενο του, Φαγιέζ αλ Σαράτζ, ο οποίος, αφού εγκαταλείφθηκε από τους δυτικούς συμμάχους του, αναγκάστηκε να υποκύψει στον Τούρκο πρόεδρο.

Για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αυτή η «νέα στρατιωτική και ενεργειακή συνεργασία» θα ανέτρεπε τη Συνθήκη των Σεβρών, η οποία είχε διαμελίσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία, μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο….

Άκυρη, αναθεωρημένη από αυτή της Λωζάνης, αυτή η συνθήκη συνεχίζει να ενσαρκώνει στο τουρκικό συλλογικό υποσυνείδητο, τις ταπεινώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα.

Το ζήτημα των θαλασσίων συνόρων δηλητηριάζει, εδώ και δεκαετίες, τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Έλληνα γείτονά της.

Η ένταση επιδεινώθηκε από την ανακάλυψη των αποθεμάτων φυσικού αερίου, που προκαλούν το φθόνο του «Σουλτάνου».

Η Τουρκία είναι μόνη της εναντίον της συμμαχίας της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Κύπρου, η οποία –υποστηριζόμενη από τη Δύση– σχεδιάζει να εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Ο Ερντογάν καταγγέλλει μια νέα «χάραξη» του έθνους από «εξωτερικούς εχθρούς» –κυρίως τους Δυτικούς– και λέει, ότι έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητες του στρατού του.

Αποδυναμωμένος από την οικονομική κρίση και την εξασθενημένη υποστήριξη προς το κόμμα του, το AKP, ο Ερντογάν υποσχέθηκε στους Τούρκους, ότι θα πάρουν το δίκαιο μερίδιό τους σε αυτό το μάνα εξ ουρανού.

Διέταξε γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου και στο Καστελόριζο.

Τα εξερευνητικά πλοία συνοδεύονται από πολεμικά, προκαλώντας επικίνδυνη κλιμάκωση στα ελληνικά ύδατα.

Ο Ερντογάν υποχώρησε μπροστά στις απειλές των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Αλλά δεν θα υποκύψει. Η μάχη για τον πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου μόλις ξεκίνησε.

Πηγή: Erdogan le Conquérant

Σχετικά άρθρα