Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Απελευθερώθηκε από τις ιρακινές φυλακές ο στρατηγός Γαράουι που εγκατέλειψε τη Μοσούλη στο Ισλαμικό Κράτος

Απελευθερώθηκε από τις ιρακινές φυλακές ο στρατηγός Γαράουι που εγκατέλειψε τη Μοσούλη στο Ισλαμικό Κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Μοσούλη, Τζιχαντιστές,

Ο Ιρακινός στρατηγός Μαχντί Γαράουι, που θεωρείται υπεύθυνος για την πτώση της Μοσούλης στο Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο του 2014, απελευθερώθηκε το Σάββατο από τη φυλακή όπου ήταν προφυλακισμένος περιμένοντας τη δίκη του.

Η Μοσούλη είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ και είναι χτισμένη γύρω από την αρχαία ασσυριακή πρωτεύουσα Νινευή.

Μετά την κατάληψή της από τους τζιχαντιστές έγινε η ντε φάκτο πρωτεύουσα της οργάνωσης στο Ιράκ.

Η είδηση της απελευθέρωσης του στρατηγού Μαχντί Γαράουι, ύστερα από δύο χρόνια κράτησης, έγινε δεκτή με δυσαρέσκεια και οργή από πολλούς κατοίκους της Μοσούλης.

Ο Μαχντί Γαράουι ήταν ο φρούραρχος της Μοσούλης όταν επιτέθηκε σε αυτή το Ισλαμικό Κράτος.

Είχε υπό τη διοίκησή του 60.000 στρατιώτες και αστυνομικούς στη Μοσούλη.

Η δύναμη του Ισλαμικού Κράτους που επιτέθηκε αριθμούσε μόλις 1.500 άνδρες, ωστόσο, ο στρατηγός Γαράουι αντί να σταθεί να πολεμήσει και να εξαλείψει τους επιδρομείς, επέλεξε να εγκαταλείψει την πόλη.

Το Ισλαμικό Κράτος, δίχως ουσιαστική αντίσταση αφού ο ιρακινός στρατός και Αστυνομία τράπηκαν σε φυγή ή διαλύθηκαν, έθεσε ολόκληρη την πόλη υπό τον έλεγχό του σε έξι ημέρες.

Η Μοσούλη έμεινε υπό κατοχή επί τρία πέτρινα χρόνια.

Οι κάτοικοι της πόλης βίωσαν πρωτοφανή τρομοκρατία και τυραννία, ενώ κατά την πολύμηνη μάχη για την απελευθέρωσή της, υπέστη τρομερές καταστροφές και ανθρώπινες απώλειες από βομβαρδισμούς και μάχες.

Σήμερα, τρία χρόνια μετά την απελευθέρωση της Μοσούλης και ακόμα ανακαλύπτονται πτώματα στα χαλάσματα ή σε ομαδικούς τάφους.

Ο στρατηγός Γαράουι βρέθηκε αντιμέτωπος με τις κατηγορίες της λιποταξίας και παραμέλησης καθήκοντος από τις ιρακινές στρατιωτικές Αρχές, που επισύρουν μέχρι και θανατική ποινή.

Αν και αφέθηκε ελεύθερος να επιστρέψει στο σπίτι του, εκκρεμεί η κατηγορία της εσχάτης προδοσίας που του απέδωσε το ιρακινό κοινοβούλιο το 2015, για την οποία αναμένεται να δικαστεί σε πολιτικό δικαστήριο.

Να σημειωθεί ότι ελεύθερος αφέθηκε και ο συνταγματάρχης της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας Κιφάχ Μουζέρ, ο οποίος επίσης κατηγορείται ότι εγκατέλειψε τη Μοσούλη.

Ιρακινοί βουλευτές υποστηρίζουν ότι η απελευθέρωση του Γαράουι οφείλεται στις υψηλές του γνωριμίες, οι οποίες καθυστερούν και τη δίκη του.

Πρώην μέλος της Επιτροπής Άμυνας της ιρακινής Βουλής, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στην ιστοσελίδα «The New Arab» ότι ο Γαράουι αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από ισχυρές πολιτικές πιέσεις υποστηρικτών του.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Γαράουι τώρα μπορεί να εγκαταλείψει τη χώρα και έτσι να αποφύγει τη δίκη του.

Ο στρατηγός Γαράουι φαίνεται πάντως ότι έχει βρόμικο παρελθόν από παλιά, πριν εμφανιστεί το Ισλαμικό Κράτος στις πύλες της Μοσούλης το 2014.

Το 2008, ως διοικητής της δεύτερης αστυνομικής μεραρχίας στη Βαγδάτη, είχε κατηγορηθεί ότι λειτουργούσε μυστικές φυλακές όπου βασανίζονταν κρατούμενοι.

Οι κατηγορίες ανέφεραν ότι στα βασανιστήρια συμμετείχε και ο ίδιος.

Τότε τον προστάτεψε ο πρώην ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι, που αργότερα του ανέθεσε τη διοίκηση της Μοσούλης.

Ο Γαράουι είναι σιίτης μουσουλμάνος και παλαιότερα είχε υπηρετήσει στη Ρεπουμπλικανική Φρουρά του Σαντάμ Χουσεΐν.

Σχετικά άρθρα