Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανενόχλητο ποντίζει καλώδια στην κυπριακή ΑΟΖ το «Barbaros»

Ανενόχλητο ποντίζει καλώδια στην κυπριακή ΑΟΖ το «Barbaros»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ζοζέπ Μπορέλ, Κύπρος, Μπαρμπαρός, Νίκος Χριστοδουλίδης, Τουρκία,

Ανενόχλητο συνεχίζει τις παράνομες σεισμογραφικές του έρευνες, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας το ερευνητικό, τουρκικό σκάφος «Barbaros» σε περιοχή που δέσμευσε με παράτυπη navtex η Άγκυρα, στη θάλασσα ανατολικά της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ιστοσελίδα παρατήρησης της ναυσιπλοΐας, το σκάφος φαίνεται να βρίσκεται αυτή τη στιγμή εντός του Οικοπέδου 2 της κυπριακής ΑΟΖ και να προβαίνει σε εργασίες πόντισης καλωδίων, που χρησιμοποιούνται για καταγραφή σεισμογραφικών δεδομένων.

Την ίδια ώρα, η παράνομη τουρκική navtex υπερκαλύπτει επίσης περιοχές των Οικοπέδων 3 και 13, στα οποία ενδέχεται να καταπλεύσει τις επόμενες ημέρες το «Barbaros» με δεδομένο ότι έχει ισχύ μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου 2020.

Τις τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Χοσέπ Μπορέλ.

Συμφώνησαν μάλιστα ότι οι συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας θέτουν σε κίνδυνο την Ανατολική Μεσόγειο και αποσταθεροποιούν το κλίμα ασφάλειας και ειρήνης που επικρατεί:

«Τέτοιες κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, που αμφισβητούν την κυριαρχία των κρατών μελών και βλάπτουν τα συλλογικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αντιμετωπιστούν κατάλληλα», αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου.

Σχετικά άρθρα