Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Κύπρος ζητά επέκταση και αναβάθμιση των ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία

Η Κύπρος ζητά επέκταση και αναβάθμιση των ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Κύπρος, Κυριάκος Κούσιος, Τουρκία,

«Με την πρόφαση ότι προασπίζεται τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας και αμφισβητώντας το 44% της κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία στην πράξη αμφισβητεί τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων.

»Στην ουσία είναι αποσταθεροποιητική, πειρατική πολιτική που ασκείται από την Τουρκία στην Κύπρο, λόγω της έλλειψης αποτρεπτικής δύναμης της Κύπρου», επεσήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούσιος μιλώντας στο ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ και στον Αλφόνσο Βιτάλη, αναφορικά με την παράνομη Τουρκική Navtex και την παρουσία του Barbaros στη Κυπριακή ΑΟΖ.

Χαρακτήρισε μάλιστα ως «εισβολή» την είσοδο και παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στη Κυπριακή ΑΟΖ.

Σημείωσε πως «επανειλημμένα έχουμε πει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προστατέψει τα ανατολικά της σύνορα, την Ελλάδα και την Κύπρο.

»Αλλά είναι συστηματικά απούσα από το να παίρνει πρακτικές λύσεις…».

Ο κ. Κούσιος αναφερόμενος στο θέμα των κυρώσεων προς την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε πως «ζητάμε ενεργότερη παρουσία της Ε.Ε. και κυρώσεις όχι μόνο αυτές που υπάρχουν αλλά και επέκταση και αναβάθμιση τους σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο.

»Ζητάμε», είπε, «την συμπερίληψη στη λίστα των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί φυσικών και νομικών προσώπων.

»Η λίστα θα πρέπει να επεκταθεί και έχουμε να δώσουμε φυσικά και νομικά πρόσωπα που πρέπει να συμπεριληφθούν σε αυτή την λίστα», ενώ επανέλαβε με έμφαση πως «ζητούμε επέκταση και αναβάθμιση των κυρώσεων σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο.

»Μόνο τότε η Τουρκία θα έχει κόστος και η Ε.Ε. θα υπερασπίζεται τα σύνορά της».

«Προβαίνουμε», υπογράμμισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, «σε όλα τα αναγκαία διπλωματικά διαβήματα και έχουμε άριστη συνεργασία και σχέση με την Αθήνα, υπάρχει καθημερινή επικοινωνία και απόλυτος συντονισμός, επικοινωνία του κου Αναστασιάδη και του κου Μητσοτάκη, ομοψυχία και αγαστή συνεργασία».

Όπως είπε «έχουμε επιδοθεί σε έναν μεγάλο διπλωματικό αγώνα όπως και η Ελλάδα.

»Επικοινώνησε ο πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν…

»Τέθηκαν ενώπιον του προέδρου Πούτιν και θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις και του ζητήθηκε να παρέμβει προς τον κ. Ερντογάν.

»Επεσήμανε πως ο Ρώσσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα βρίσκεται στις 8 Σεπτεμβρίου στην Κύπρο, ενώ», όπως είπε, «έχει προσκληθεί στη Μόσχα ο πρόεδρος Αναστασιάδης από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και θα καθορισθεί αυτό σε μεταγενέστερο στάδιο».

Σχετικά άρθρα