Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Και στη Σλοβενία είχαν δράση οι τζιχαντιστές που συνέλαβαν στη Βοσνία

Και στη Σλοβενία είχαν δράση οι τζιχαντιστές που συνέλαβαν στη Βοσνία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Βίντεο, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Ιμάμης, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Λουμπλιάνα, Σλοβενία, Συρία, Τζιχαντιστές, Χουσεϊν Μπιλάλ Μπόσνιτς,

Δεσμούς με τη Σλοβενία έχει τουλάχιστον ένας από τους 16 συλληφθέντες αυτή την εβδομάδα στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη με την υποψία ότι στρατολογούσαν και χρηματοδοτούσαν Βόσνιους υπηκόους για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος και να πολεμήσουν στα μέτωπα σε Ιράκ και Συρία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντέλο» της Λιουμπλιάνας, ο Χουσεϊν Μπιλάλ Μπόσνιτς, κληρικός ο οποίος θεωρείται ανεπίσημος ηγέτης του κινήματος των ουαχαμπτιτών στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη έκανε κήρυγμα στα εγκαίνια αίθουσα προσευχής των Σουνιτών στη σλοβενική πρωτεύουσα, τον Ιανουάριο του 2011.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η αίθουσα πιθανότατα εγκαινιάστηκε στις εγκαταστάσεις της μουσουλμανικής οργάνωσης El-Imam, η οποία θεωρείται πιθανός τόπος συνάθροισης ακραίων Μουσουλμάνων στη Σλοβενία.

Εκτός από την El-Imam μία άλλη ομάδα, η Ensarud-Din αναφέρθηκε πριν από δύο χρόνια ως ύποπτη για δεσμούς με τον ακραίο ισλαμισμό, από τη Σλοβενική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας (SOVA), σημειώνεται στο δημοσίευμα. Η SOVA φέρεται να υποπτεύεται ότι οι δύο ομάδες ελέγχονται από ουαχαμπίτες κληρικούς.

Η πρώην βουλευτής, Μάγια Ντιμιτρόβσκα, η οποία προήδρευσε σε εξεταστική επιτροπή της Σλοβενικής Βουλής για τα εξτρεμιστικά κινήματα, είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα “Ντέλο” ότι τρεις Σλοβένοι φέρονται να πολεμούν στη Συρία.

Ωστόσο η εφημερίδα «Ντέλο» αναφέρει ότι με βάση ανεπίσημες πληροφορίες, τουλάχιστον δύο Σλοβένοι υπήκοοι πολέμησαν στη Συρία το 2013 και ανακρίθηκαν από τις σλοβενικές αρχές κατά την επιστροφή τους στη Σλοβενία.

Οι Μουσουλμάνοι της Σλοβενίας είναι κυρίως μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Η κύρια οργάνωσή τους είναι η Ισλαμική Κοινότητα της Σλοβενίας, η οποία αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.

Ο γενικός γραμματέας της Ισλαμικής Κοινότητας, Νεβζέτ Πόριτς δήλωσε στην εφημερίδα ότι «δεν έχει πληροφορίες ότι συμβαίνει κάτι επικίνδυνο», όμως παραδέχθηκε ότι υπάρχουν «συγκεκριμένα προβλήματα με τη συμπεριφορά ορισμένων προσώπων».

«Η Ισλαμική Κοινότητα έχει συγκεκριμένους κανόνες και όλα τα μέλη συμμορφώνονται με αυτούς. Αλλά υπάρχουν και κάποια άτομα που έχουν φύγει», δήλωσε ο κ. Πόριτς.

Δύο συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι

Στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη η εκπρόσωπος της κρατικής υπηρεσίας έρευνας και προστασίας (SIPA), Κριστίνα Γιόζιτς ανακοίνωσε χθες ότι δύο από τους 16 ακραίους ισλαμιστές που συνελήφθησαν την Τετάρτη αφέθηκαν ελεύθεροι και ότι οι υπόλοιποι ανακρίνονται.

Όπως διευκρίνισε, ο νόμος προβλέπει ότι μπορούν να παραμείνουν υπό κράτηση για ανάκριση έως και 71 ώρες και στη συνέχεια πρέπει να παραπεμφθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα, στη συγκεκριμένη περίπτωση στον κρατικό εισαγγελέα.

Στην αστυνομική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Δαμασκός» που διεξήχθη σε 11 πόλεις και χωριά της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης συνελήφθησαν 16 άτομα ύποπτα για σύσταση τρομοκρατικής ομάδας και στρατολόγηση και οργάνωση Βόσνιων υπηκόων για συμμετοχή σε ένοπλες συγκρούσεις στο πλευρό ακραίων ισλαμικών ομάδων στη Συρία και στο Ιράκ, όπως το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και η οργάνωση Al-Nusra Front.

Θρησκευτικοί αξιωματούχοι της ισλαμικής κοινότητας στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και καθηγητές Σχολών Ισλαμικών Σπουδών καταδίκασαν χθες τις ενέργειες και την ιδεολογία που υποστηρίζει η ακραία οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος».

Ο καθηγητής, Τζεβάντ Χότζιτς τόνισε ότι η Ισλαμική Κοινότητα στη Βοσνία έχει λάβει σαφή θέση για τους νέους ανθρώπους που πηγαίνουν στα πεδία των μαχών στη Συρία και στο Ιράκ και ότι τώρα το κράτος πρέπει να λάβει μέτρα.

Ο μουφτής της πόλης Τράβνικ, Αχμέτ Αντίλοβιτς δήλωσε στην εφημερίδα «Ντνέβνι Άβαζ» του Σαράγεβο ότι οι ενέργειες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές του ισλάμ ή της σαρίας.

Ο Μουσταφά Ιμάμοβιτς, καθηγητής και ιμάμης τεμένους στο Σαράγεβο έκανε λόγο για «απάνθρωπη οργάνωση και κατασκεύασμα». “Δεν είναι κράτος, ούτε ισλαμικό. Είναι απάνθρωπη και δεν έχει σχέση ούτε με το ισλάμ, ούτε με τους μουσουλμάνους, ούτε με τα ανθρώπινα δικαιώματα” υπογράμμισε.

Σχετικά άρθρα