Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν δεν σκέπασε με χαλί το «Ομφάλιο» στην Αγία Σοφία – Εκεί θα στεφθεί χαλίφης

Ο Ερντογάν δεν σκέπασε με χαλί το «Ομφάλιο» στην Αγία Σοφία – Εκεί θα στεφθεί χαλίφης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγία Σοφία, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, Τουρκία,

Το ισλαμιστικό καθεστώς της Τουρκίας έστρωσε την Αγία Σοφία με χαλί, όπως συμβαίνει σε όλα τα τζαμιά, για να προσεύχονται ανυπόδητοι οι μουσουλμάνοι.

Ωστόσο, ένα μέρος του δαπέδου της Αγίας Σοφίας, το λεγόμενο «Ομφάλιο», εκεί που στέφονταν οι Ρωμαίοι (Βυζαντινοί) βασιλείς (αυτοκράτορες) δεν καλύφθηκε με χαλί.

Όπως δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα «Hürriyet» ο περιφερειακός διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού της Κωνσταντινούπολης, Τζοσκούν Γιλμάζ (Coşkun Yılmaz), το δάπεδο, σχήματος τετραγώνου, που έμεινε ακάλυπτο είναι το σημείο όπου στέφονταν οι αυτοκράτορες και δεν στρώθηκε με χαλί για ιστορικούς λόγους.

Το για «ιστορικούς λόγους» θα ήταν μια αρκετή εξήγηση, εάν ήταν και αληθινή.

Διότι ο πραγματικός λόγος που δεν κάλυψαν το «Ομφάλιο» είναι επειδή εκεί ο Ερντογάν φιλοδοξεί το 2023 να ανακηρυχθεί χαλίφης.

Το Ομφάλιον

Το «Ομφάλιον» (Ομφαλός της Γης) -κεντρική φωτογραφία- είναι ένα πολυποίκιλτο τετράγωνο σύνολο κυρίως κυκλικών πολύχρωμων μαρμάρινων διακοσμήσεων, υψηλής τέχνης, σε συγκεκριμένο σημείο του δαπέδου των βυζαντινών ναών.

Το συγκεκριμένο στην κεντρική φωτογραφία, είναι το «Ομφάλιο» της Αγίας Σοφίας, που βρίσκεται κεντρικά και ελαφρώς δεξιά στο δάπεδο της Μεγάλης Εκκλησίας και εμπρός από τη μετέπειτα οθωμανική προσθήκη για τη παρουσία του μουεζίνη.

Αποτελείται από μία μεγάλη κεντρική μαρμάρινη ροζέτα, όπου εκεί ήταν η θέση της Στέψης του εκάστοτε Βυζαντινού Βασιλέα ή Αυτοκράτορα.

Στο σημείο αυτό παρέμενε ο Αυτοκράτορας κατά τη διάρκεια των περισσοτέρων επίσημων τελετών της εκκλησίας (περιγραφές του Πορφυρογέννητου).

Η χρήση του ομφάλιου ήταν συνεπώς λειτουργική, αλλά και τελετουργική.

Εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να ανακηρυχθεί χαλίφης πρέπει να σταθεί στο «Ομφάλιον», δηλαδή στον Ομφαλό της Γης, μέσα στην Αγία Σοφία.

Το TRIBUNE έχει προειδοποιήσει από τον Ιανουάριο του 2017 ότι ο Ερντογάν έχει σχέδιο το 2023 να ανακηρυχθεί χαλίφης – Διαβάστε ΕΔΩ: «Ξεφεύγουν» στην Τουρκία: Αποκαλούν τον Ερντογάν «προφήτη», σουλτάνο και θείο φως

Σχετικά άρθρα