Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκικά «παιχνίδια» με το Oruc Reis: Η πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνες

Τουρκικά «παιχνίδια» με το Oruc Reis: Η πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δωδεκάνησα, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Καστελλόριζο, Νότιο Κρητικό Πέλαγος (Λιβυκό), Πεντάγωνο, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Τουρκικά «παιχνίδια» με το Oruc Reis στις ελληνικές θάλασσες, καθώς η πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι ξεκίνησε έρευνες, την ώρα που κάποια τουρκικά πολεμικά πλοία αποχώρησαν από το Καστελόριζο.

Συγκεκριμένα υπήρξε tweet από την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον σύμφωνα με το οποίο το Oruc Reis άρχισε σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο!

«Το τουρκικό σκάφος Oruc Reis ξεκίνησε σεισμικές έρευνες μέσα στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

»Η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία που απορρέει από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα της», ανέφερε το tweet.

H πληροφορία μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται και από το ελληνικό Πεντάγωνο και όλοι εικάζουν πως πρόκειται για διπλωματικό παιχνίδι εντυπώσεων από την πλευρά της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, η ανταποκρίτρια του Open Tv και του ethnos.gr στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, μετέδωσε πως οι δύο τουρκικές φρεγάτες που προστάτευαν το ερευνητικό πλοίο στον κόλπο της Αττάλειας δεν βρίσκονται σήμερα δίπλα του, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο DHA.

Πάντως, όπως σημειώνει και εκείνη, το Oruc Reis εξακολουθεί να είναι αγκυροβολημένο ανοιχτά της Αττάλειας.

Σε συνέχεια αναρτήσεων της, η Τουρκική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον αναφέρει:

«Η Ελλάδα προσποιείται ότι αυτή η ερευνητική περιοχή βρίσκεται εντός της ελληνικής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της με βάση το νησί του Καστελόριζου».

«Πιστεύοντας ότι ένα μικρό νησί 4 τετραγωνικών μιλίων, μόλις 1 μίλι μακριά από την Τουρκία, αλλά 360 μίλια μακριά από την ελληνική ηπειρωτική χώρα, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια θαλάσσια ζώνη 15.400 τετραγωνικών μιλίων είναι απαράδεκτο. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο».

«Το Καστελόριζο δεν μπορεί να δημιουργήσει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά του ύδατα και να δημιουργήσει μια διακοπή στην παράκτια προβολή της Τουρκίας προς τη Μεσόγειο, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και την εγγύτητά του με την Τουρκία».

«Είναι δύσκολο να τεκμηριωθούν οι ισχυρισμοί των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων που στοχεύουν στον περιορισμό της Τουρκίας σε μια στενή περιοχή θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ακολουθούν κι άλλα tweet με την τουρκική «ανάγνωση» του Διεθνούς Δικαίου, το οποίο, να σημειωθεί, η Τουρκία ΔΕΝ αναγνωρίζει [ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ]:

Σχετικά άρθρα