Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μήνυμα Κουρτς ότι «περνάει» ο εκβιασμός των Βορείων για «ψαλίδι» στο Ταμείο Ανάκαμψης

Μήνυμα Κουρτς ότι «περνάει» ο εκβιασμός των Βορείων για «ψαλίδι» στο Ταμείο Ανάκαμψης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυστρία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Σαρλ Μισέλ, Σεμπάστιαν Κουρτς, Σύνοδος Κορυφής,

Μήνυμα έστειλε το απόγευμα της Κυριακής ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ότι θα περάσει ο εκβιασμός των βόρειων απέναντι στους νότιους για περικοπές των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Τα πράγματα εξελίσσονται σε μία δίκαιη κατεύθυνση» δήλωσε συγκεκριμένα ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, προσθέτοντας ότι «εδώ και ημέρες υπήρξε κίνηση προς την κατεύθυνση μας».

Και βέβαια όταν τα πράγματα εξελίσσονται καλά για τους βόρειους είναι αρνητικά για τους νότιους συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Ο Κουρτς, μαζί με τους πρωθυπουργούς των τριών άλλων χωρών της αυτοαποκαλούμενης «ομάδας των τεσσάρων φειδωλών» (Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία) και με την πρωθυπουργό της Φινλανδίας, είχε συνάντηση σε έναν μικρό γύρο το απόγευμα με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας.

Στις δηλώσεις του, ο Αυστριακός καγκελάριος άφηνε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη έκπτωση για την ετήσια συνεισφορά της Αυστρίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, η οποία, σύμφωνα με με το τρέχον σχέδιο, φέρεται πως θα έχει ετήσια έκπτωση ύψους 287 εκατομμυρίων, ενώ αρχικά προβλέπονταν μόνο 137 εκατομμύρια και κατόπιν 237 εκατομμύρια ευρώ.

Αρχικά, οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής έπρεπε να συνεχιστούν το απόγευμα, αλλά αυτό εξακολουθούσε να καθυστερεί, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να διερευνά συμβιβαστικές γραμμές από χθες το βράδυ, και σύμφωνα με τους διπλωμάτες, να θέλει να παρουσιάσει μια ακόμη, νέα συμβιβαστική πρόταση που θα μείωνε τις επιχορηγήσεις για τον κορωνοϊό κάτω από τα 500 δισ. που αρχικά είχε προτείνει η Κομισιόν, όπως πιέζουν η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία.

Μάλιστα οι βόρειες αυτές χώρες θέλουν να μειώσουν τις επιχορηγήσεις κάτω και από 400 δισεκατομμύρια ευρώ, που όμως απορρίπτουν οι χώρες του Νότου, αλλά και η Γερμανία και η Γαλλία.

Όπως δήλωνε το απόγευμα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπέτελ, «σπάνια έχω δει τόσο διαμετρικά αντίθετες θέσεις» σε τόσους πολλούς τομείς, ενώ ο ίδιος τόνιζε ότι «είναι μια στιγμή αλληλεγγύης, γιατί αν κάποιες χώρες καταρρεύσουν, πιστεύω ότι μπορεί να έχει συνέπειες για άλλες».

Σχετικά άρθρα