Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κολομβία Covid-19: Στα όριά του το σύστημα Υγείας – 6.029 θάνατοι και 173.206 κρούσματα

Κολομβία Covid-19: Στα όριά του το σύστημα Υγείας – 6.029 θάνατοι και 173.206 κρούσματα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κολομβία, Κορωνοϊός - Κορονοϊός,

Το όριο των 6.000 θανάτων λόγω της πανδημίας ξεπέρασε η Κολομβία, όπου χθες καταγράφηκε νέο θλιβερό ρεκόρ 8.037 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Άλλοι 215 ασθενείς υπέκυψαν τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας να ανέρχεται σε 6.029 νεκρούς αφότου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης, την 6η Μαρτίου.

Πάντα σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η Κολομβία, με το νέο ρεκόρ των 8.037 ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον ιό σε μια ημέρα, καταγράφει συνολικά τα 173.206 κρούσματα.

Σε διάστημα πέντε ημερών, ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε από 5.000 σε 6.000 στη χώρα των 50 εκατομμυρίων κατοίκων, 8 εκατ. από τους οποίους ζουν στην πρωτεύουσα Μπογοτά, όπου συγκεντρώνεται το ένα τρίτο των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο και περί το 20% των θανάτων.

Υπό ασφυκτική πίεση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση του δεξιού προέδρου Ιβάν Ντούκε αποφάσισε να χαλαρώσει τα μέτρα περιορισμού που επέβαλε την 25η Μαρτίου, την ώρα όμως που ειδικοί προειδοποιούν ότι η πανδημία θα φθάσει στην κορύφωση τις επόμενες εβδομάδες στο κράτος των Άνδεων.

Τα μέτρα αναμένεται να αρθούν τελείως την 1η Αυγούστου.

Γιατροί στην Μπογοτά καλούν να επιβληθεί καραντίνα σε όλη την πόλη, για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της πανδημίας, προειδοποιώντας πως νοσοκομεία και κέντρα υγείας φθάνουν στα όριά τους.

Ο Ερμάν Μπαγιόνα, ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου της χώρας (Colegio Médico Colombiano), προειδοποίησε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι «βρισκόμαστε κοντά στην κατάρρευση».

Διευκρίνισε ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) βρίσκονταν στο 90% της δυναμικότητάς τους το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Μπαγιόνα χαρακτήρισε αναποτελεσματικό το μέτρο των τοπικών περιοριστικών μέτρων, που επιβάλλονται κατά ζώνες, ανά συνοικία.

«Δεν νομίζω ότι οι τοπικές καραντίνες (…) μπορούν να επιβραδύνουν την εξάπλωση», είπε.

Οι ΜΕΘ, επισήμανε ο ίδιος, δεν είναι το μόνο μέτρο κορεσμού του συστήματος Υγείας.

Οι πτέρυγες όπου νοσηλεύονται ασθενείς με COVID-19 είναι γεμάτες, ενώ τα επείγοντα και τα κέντρα άμεσης βοήθειας έχουν ξεπεράσει τα όρια τους.

Η δήμαρχος της πρωτεύουσας Κλαούντια Λόπες θα συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας Φερνάντο Ρουίς Γκόμες στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να αποφασιστεί εάν πρέπει να τεθεί σε περιορισμό όλη η πρωτεύουσα.

Για τον Μπαγιόνα, επείγει να ληφθούν αποφάσεις.

Εάν τα νοσοκομεία βρίσκονται στο 100% της δυναμικότητάς τους όταν έρθει η κορύφωση, θα πρόκειται για καταστροφή, προειδοποίησε ο ίδιος.

Σχετικά άρθρα