Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Jerusalem Post: Η Τουρκία γίνεται όλο και περισσότερο απειλητική για το Ισραήλ

Jerusalem Post: Η Τουρκία γίνεται όλο και περισσότερο απειλητική για το Ισραήλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αδελφοί Μουσουλμάνοι - Μουσουλμανική Αδελφότητα, Ιράν, Ισλαμιστές, Ισραήλ, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

«Η Τουρκία γίνεται όλο και περισσότερο απειλητική για το Ισραήλ», τιτλοφορείται ανάλυση της ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Post.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι η Άγκυρα θα «απελευθερώσει» το Αλ Άκσα, το μουσουλμανικό τέμενος που βρίσκεται επί του Όρους του Ναού στην Ιερουσαλήμ, εκεί που κάποτε ορθωνόταν ο Ναός των Εβραίων.

Η ρητορική της Άγκυρας θυμίζει όλο και περισσότερο το πώς ξεκίνησε η αντι-ισραηλινή ρητορική του Ιράν τη δεκαετία του 1970 και αργότερα μετατράπηκε σε πιθανή υπαρξιακή απειλή πυρηνικής φύσης, επισημαίνει η Jerusalem Post.

Η θρησκευτική ηγεσία του Ιράν, όπως η ηγεσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Τουρκία, εμπνευσμένη από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, βλέπει τον κόσμο μέσω δυαδικών φακών.

Υπάρχει η «ισλαμική ummah» (Ισλαμικό έθνος) και μετά όλοι οι άλλοι.

Και για τους σημερινούς ηγέτες του Ιράν και της Τουρκίας, η άνοδος του θρησκευτικού εξτρεμισμού δείχνει την επιθυμία κινητοποίησης της περιοχής ενάντια στο Ισραήλ.

Η μεγαλύτερη απειλή γίνεται επίσης αισθητή στην περιοχή.

Η Τουρκία βομβαρδίζει με ατιμωρησία τη Συρία και το Ιράκ.

Τώρα έστειλε Σύρους μισθοφόρους και ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις στη Λιβύη.

Ενώ αυτή η εκστρατεία φαίνεται πολύ μακριά από την Ιερουσαλήμ, η Τουρκία προσπαθεί στην πραγματικότητα να αναλάβει μια μερίδα της Μεσογείου για να αποτρέψει τη συμφωνία του αγωγού ενέργειας East Med που υπογράφηκε από την Ελλάδα και το Ισραήλ, νωρίτερα αυτό το έτος.

Στο εσωτερικό, η Άγκυρα έχει επιβάλλει σιωπή στην αντιπολίτευση, καθιστώντας τη μεγαλύτερη φυλακή δημοσιογράφων στον κόσμο και χρησιμοποιεί την έλλειψη διαφωνίας στο εσωτερικό για να προωθήσει μια ανεξέλεγκτη ατζέντα στην περιοχή.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μια ανεξέλεγκτη εξτρεμιστική δύναμη στην περιοχή θα έχει πάντα τα μάτια της να επιτεθεί στο Ισραήλ.

Ο Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσσερ εκπλήρωσε αυτόν τον ρόλο στη δεκαετία του 1950, ο οποίος αργότερα μετατοπίστηκε στους Ιρανούς Αγιατολάχ.

Μακροπρόθεσμα, αυτόν το ρόλο μπορεί να αναλάβει η Τουρκία – εάν οι αυξανόμενες επιθέσεις εναντίον γειτόνων, η συντριβή των διαφωνούντων και η αντι-ισραηλινή ρητορική δεν ελεγχθούν από τον δυτικό κόσμο, τονίζει η Jerusalem Post.

Σχετικά άρθρα