ΤζιχαντιστέςΒαλκάνια
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

160.000 άνθρωποι στην Καταλονία επιστρέφουν σε περιορισμό – Νέο κύμα κορωνοϊού

160.000 άνθρωποι στην Καταλονία επιστρέφουν σε περιορισμό – Νέο κύμα κορωνοϊού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Περίπου 160.000 άνθρωποι στην Καταλονία επιστρέφουν σε τοπικό lockdown καθώς οι Αρχές της περιοχής αντιμετωπίζουν ένα νέο κύμα μολύνσεων από κορωνοϊό.

Ένας δικαστής ενέκρινε τελικά το βράδυ της Τρίτης, έπειτα μετά από αρκετές ημέρες δικαστικής διαμάχης και πολιτικών εντάσεων για το θέμα, την εντολή περιορισμού για τους κατοίκους της πόλης Λέριδα και έξι άλλων κοντινών πόλεων.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, ο κόσμος μπορεί να βγει από το σπίτι του μόνο για τις βασικές δραστηριότητες, όπως είναι η εργασία και η αγορά τροφίμων.

Η τοπική κυβέρνηση αρνείται ωστόσο να μιλήσει για «κατ΄οίκον περιορισμό», με τα μέτρα αυτά να είναι λιγότερο περιοριστικά από το εξαιρετικά αυστηρό lockdown που κηρύχθηκε στην Ισπανία στην κορύφωση της πανδημίας.

«Οι πολίτες μπορούν να πηγαίνουν για περπάτημα, άθληση, όλα τα καταστήματα θα είναι ανοικτά, όχι μόνο τα καταστήματα πώλησης βασικών ειδών», δήλωσε χθες, Τρίτη, η εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης Μεριτζέλ Μπουντό.

Τα μέτρα αυτά αποτέλεσαν αντικείμενο ενός μπρα-ντε-φερ με τη Δικαιοσύνη.

Μετά την αρχική ανακοίνωσή τους την Κυριακή, το δικαστήριο της Λέριδα τα ανέστειλε, αναγκάζοντας την περιφερειακή κυβέρνηση να εγκρίνει ένα διάταγμα παρακάμπτοντας τη δικαστική απόφαση.

Τελικά το ίδιο δικαστήριο ανακοίνωσε στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας ότι δίνει το πράσινο φως για 15 ημέρες, απαιτώντας από τις περιφερειακές Αρχές να ενημερώνουν τακτικά για την εξέλιξη της επιδημίας.

Η περιφέρεια της Καταλονίας, μία από τις πιο πλούσιες και πιο πολυπληθείς της χώρας, ανησυχεί για την πρόσφατη εμφάνιση αρκετών εστιών μόλυνσης, κυρίως στον δήμο Οσπιταλέτ ντε Λιοβρεγάτ στα περίχωρα της Βαρκελόνης.

Η περιφερειακή κυβέρνηση «συνέστησε» στους κατοίκους τριών συνοικιών της πόλης αυτής των περίπου 260.000 κατοίκων να βγαίνουν από σήμερα από τα σπίτια τους μόνο αν υπάρχει ανάγκη.

Με περισσότερους από 28.400 θανάτους, η Ισπανία είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν πιο πολύ από την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Περισσότερες από 120 εστίες μόλυνσης είναι αυτή τη στιγμή ενεργές στη χώρα, γεγονός το οποίο ώθησε αρκετές περιφέρειες όπως η Καταλονία, οι Βαλεαρίδες και η Ανδαλουσία, να ενισχύσουν τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της μάσκας που πρέπει να φοριέται ανά πάσα στιγμή, υπό την απειλή προστίμου, στον δρόμο και σε κλειστούς δημόσιους χώρους, ακόμη και όταν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας.

Σχετικά άρθρα