Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιμπραήμ Καλίν: Όσα τζαμιά και αν υπάρχουν στην Πόλη ο Ερντογάν ήθελε και την Αγία Σοφία

Ιμπραήμ Καλίν: Όσα τζαμιά και αν υπάρχουν στην Πόλη ο Ερντογάν ήθελε και την Αγία Σοφία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγία Σοφία, Ιμπραήμ Καλίν, Ισλάμ, Μουσουλμάνοι, Τζαμί, Τουρκία,

Μετά τη διεθνή κατακραυγή, από μέσα ενημέρωσης, αλλά και ηγέτες από όλο τον κόσμο, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν μίλησε σε σειρά ξένων ΜΜΕ για την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει εκ νέου την Αγία Σοφία σε τζαμί, γυρίζοντας σε ένα καθεστώς που ίσχυε προ 86 χρόνων.

Θα διατηρηθούν οι αγιογραφίες της Αγιάς Σοφιάς

Ο Καλίν, μιλώντας στο δίκτυο TRT, αλλά και στο βρετανικό BBC υποστήριξε πως «όλοι θα έχουν πρόσβαση, Χριστιανοί, Βουδιστές, Μουσουλμάνοι, όλοι θα μπορούν να δουν τις εικόνες που θα εξακολουθήσουν να συντηρούνται» είπε, την ώρα που πέραν της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωνε βαθιά οδύνη για την απόφαση της Τουρκίας.

Νωρίτερα, δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας υποστήριζε πως θα χρησιμοποιηθούν νέες τεχνολογίες για να καλύπτονται οι αγιογραφίες την ώρα της λειτουργίας.

«Σε ό, τι αφορά στα επιχειρήματα ορισμένων πως η πολιτιστική κληρονομιά του μνημείου θα καταστραφεί, αυτό απλώς δεν είναι σωστό» συνέχισε ο Καλίν που προσπάθησε να παρουσιάσει ως παράφρονες τις αιτιάσεις του συνόλου σχεδόν της Διεθνούς κοινότητας για την Αγία Σοφία.

«Ως αναφορά την συζήτηση περί κοσμικού κράτους, της θρησκευτικής ανεκτικότητας και της συμβίωσης, υπάρχουν περισσότερες από 400 εκκλησίες και συναγωγές ανοιχτές στην Τουρκία σήμερα» σημείωσε, εν μέσω βροχής δηλώσεων, μεταξύ των οποίων και του Τζο Μπάιντεν από τις ΗΠΑ, ενάντια στην απόφαση.

Όσα τζαμιά και αν υπάρχουν στην Πόλη, ο Ερντογάν ήθελε και την Αγία Σοφία

Εύλογα, η δημοσιογράφος του BBC ρώτησε τον εκπρόσωπο του Ερντογάν ποιος ο λόγος να γίνει η Αγία Σοφία Τζαμί, αφού η Πόλη διαθέτει δεκάδες μουσουλμανικούς χώρους λατρείας.

«Δεν είναι θέμα αριθμού, πόσα τζαμιά έχεις στην Κωνσταντινούπολη ή αλλού.

»Έχει να κάνει με θρησκευτική, ιστορική σημασία.

»Το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε σήμερα είναι γιατί μετετράπη σε μουσείο εξ αρχής» είπε ο Καλίν.

Ευθεία αμφισβήτηση του Κεμάλ για την Αγία Σοφία

Την ίδια ερώτηση υπέβαλε δημόσια ο Καλίν αναφορικά με την Αγιά Σοφιά και στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο που προβάλλεται σε όλο τον κόσμο.

«Η δημοκρατία ιδρύθηκε το 1923 και το τζαμί της Αγίας Σοφίας μετατράπηκε σε μουσείο το 1934.

Ακόμη και ο ίδιος ο Ατατούρκ περίμενε 11 χρόνια» είπε, σε μια προσπάθεια να αμφισβητήσει την απόφαση του ιδρυτή του τουρκικού κράτους και πρόσθεσε:

«Έκτοτε, αυτό ήταν ένα δύσκολο θέμα για την μουσουλμανική πλειοψηφία εδώ στην Τουρκία».

Πυρά Καλίν και ενάντια στην UNESCO για την Αγία Σοφία

«Λειτούργησε σαν εκκλησία και στη συνέχεια ως τζαμί και μετά σαν μουσείο και πιθανότατα από όλες αυτές τις τρεις αυτές ταυτότητες της, η πιο κοντινή στην ταυτότητα της Αγίας Σοφίας είναι πως παραμένει ένας τόπος λατρείας» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου στο TRT.

«Δεν αποτρέπει κανέναν, μουσουλμάνο ή μη, πιστό ή μη, να επισκεφτεί αυτό το υπέροχο, εκπληκτικό μέρος», είπε ο Καλίν και χαρακτήρισε την Αγία Σοφία ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Ωστόσο, ο οργανισμός από την πρώτη στιγμή τόνισε πως η αλλαγή στάτους του ναού θα τους αναγκάσει να επανεξετάσουν την απόφασή τους.

Σχετικά άρθρα