ΤζιχαντιστέςΒαλκάνια
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γερουσιαστές Μενέντεζ και Ριτς: «Καταδικάζουμε έντονα τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί»

Γερουσιαστές Μενέντεζ και Ριτς: «Καταδικάζουμε έντονα τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι γερουσιαστές των ΗΠΑ Μπομπ Μενεντέζ (Δημοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϊ) και Τζιμ Ριτς (Ρεπουμπλικάνος από το Αϊντάχο), ηγετικά στελέχη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, εξέδωσαν την ακόλουθη δήλωση ως αντίδραση στην απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης από έναν παγκοσμίου φήμης πολιτιστικό χώρο σε τζαμί:

«Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας είναι ένας τόπος βαθιάς πνευματικής σημασίας για ανθρώπους από διαφορετικά υπόβαθρα από όλο τον κόσμο.

»Για περισσότερα από τρία τέταρτα του αιώνα, η τουρκική πολιτική διατήρησε αυτό το σεβαστό κτίριο ως μουσείο, αλλά ο Πρόεδρος Ερντογάν υπέγραψε σήμερα ένα διάταγμα που καταργεί αυτό το καθεστώς του μουσείου και το μετατρέπει σε τζαμί.

»Καταδικάζουμε έντονα την απόφαση του Προέδρου Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί.

»Σε σημεία της ιστορίας της, η Αγία Σοφία χρησίμευσε ως τόπος λατρείας για μουσουλμάνους και χριστιανούς, και για δεκαετίες υπήρξε ένα εξαιρετικό και φιλόξενο κέντρο για ανθρώπους όλων των θρησκειών.

»Η κίνηση του Ερντογάν σήμερα είναι μια βαθιά προσβολή για τους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο που βλέπουν στην Αγία Σοφία ως λαμπερό φως και σεβαστό ιερό χώρο.

»Αυτή η μετατροπή του καθεστώτος της είναι άσκοπα διχαστική σε μια εποχή που χρειαζόμαστε περισσότερες, όχι λιγότερες, προσπάθειες για την οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ Ισλάμ και Χριστιανισμού.

»Ζητούμε από τον Ερντογάν να αντιστρέψει αυτήν την απόφαση και να διατηρήσει την αξιοσημείωτη κληρονομιά της Αγίας Σοφίας και να διατηρήσει το καθεστώς της ως θρησκευτικά ουδέτερο μουσείο για λαούς όλων των θρησκειών και πολιτισμών για να επισκεφθούν και να γιορτάσουν την κοινή παγκόσμια κληρονομιά μας».

Πηγή: Hellas Journal

Σχετικά άρθρα