Ως μοναδικό τρόπο για να επιλυθεί η κρίση στη Λιβύη, το Κατάρ (γνωστό και ως «ταμείο» της Μουσουλμανικής Αδελφότητας) προτείνει την υποστήριξη της ισλαμιστικής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Τρίπολης, την εφαρμογή της Συμφωνίας Σκιράτ, των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αποτελεσμάτων της Διάσκεψης του Βερολίνου.
Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τετάρτη.
Ο Μοχάμεντ Μπίν Αμπντουλραχμάν Μπίν Τζαζίμ αλ Θανί αναφέρθηκε στις επιθέσεις των δυνάμεων του στρατάρχη Χαφτάρ που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι εναντίον της Τρίπολης.
«Εκείνες οι επιθέσεις στόχευαν αθώους πολίτες και την ίδια την κυβέρνηση η οποία», όπως τόνισε ο Αλ Θανί, «είναι διεθνώς αναγνωρισμένη».
Προφανώς και το ισλαμιστικό καθεστώς του Κατάρ, που κατηγορείται από τις άλλες αραβικές χώρες για χρηματοδότηση της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας, θα υπερασπιζόταν ένθερμα και θρασύτατα την ισλαμιστική κυβέρνηση της Τρίπολης.
Είναι το Κατάρ και η Τουρκία οι δυνάμεις που υποστηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας του Τουρκολίβυου ισλαμιστή Φαγιέζ αλ Σαράτζ.
«Από τις δυνάμεις του Χάφταρ διαπράχθηκαν σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων σε νοσοκομεία, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν πύραυλοι χτύπησαν νοσοκομείο στην Τρίπολη εξοπλισμένο για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19 στην Τρίπολη», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κατάρ.
Ο Αλ Θανί ανέφερε ότι οι νάρκες των δυνάμεων του Χαφτάρ προκάλεσαν πολλά θύματα στη Λιβύη «για να μην αναφέρουμε τις συνεχιζόμενες συστηματικές εκτελέσεις δίχως δίκη» ενώ επεσήμανε «ότι η διεθνής κοινότητα πρόσφατα επίσης είδε μαζικούς τάφους σε περιοχές που ελέγχονταν από παράνομες πολιτοφυλακές».
Ως «παράνομες πολιτοφυλακές» εννοεί τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA). Τις τζιχαντιστικές συμμορίες τις θεωρεί «στρατό της Λιβύης» ο Καταριανός.
Ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Κατάρ επανέλαβε την καταδίκη της «για αυτές τις επικίνδυνες και παράνομες πρακτικές» και προειδοποίησε να μην υπάρξει υποστήριξη μιας συγκεκριμένης πλευράς εναντίον της άλλης.
Ωστόσο, προσέθεσε ότι η μοναδική λύση είναι να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στη Διάσκεψη του Βερολίνου και φυσικά ότι προβλέπει η Συμφωνία του Σκιράτ.
Υπενθύμισε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα τη Συμφωνία Σκιράτ, η οποία αναγνώρισε την Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας ως τη μόνη νόμιμη εκτελεστική αρχή στη Λιβύη.
«Δυστυχώς, ορισμένες χώρες ενώ υποστήριξαν αρχικά αυτήν τη συμφωνία, δεν την τήρησαν στην πορεία αφού υποστήριξαν τις αντίπαλες στην κυβέρνηση φατρίες.
»Έτσι φτάσαμε στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα», είπε.
Ο Καταρινός υπουργός πρότεινε ότι εφόσον η διεθνής κοινότητα παίρνει στα σοβαρά την κατάσταση στην περιοχή, οφείλει να δημιουργήσει μηχανισμούς που να υποχρεώνουν όσες χώρες δεν τηρούν τις συμφωνίες.
Θα πρέπει δηλαδή οι πολιτικές πλευρές της σύγκρουσης και τα κράτη να είναι υπόλογοι στο διεθνές δίκαιο.
«Δυστυχώς, έχουμε δει συστηματικές παραβιάσεις κατά της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, ενώ η διεθνής κοινότητα παρέμεινε σιωπηλή».
Το Κατάρ καλεί για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε να ολοκληρωθεί η μεταβατική περίοδος.
«Ζητούμε μια λύση που να διατηρεί την κυριαρχία και την ενότητα της Λιβύης και να εκπληρώνει τις φιλοδοξίες του Λιβυκού λαού, μια λύση που οδηγεί στην οικοδόμηση του κράτους που οι Λίβυοι αναζητούν και αξίζουν, μακριά από στενά συμφέροντα, προσωπικές φιλοδοξίες, κακοήθεις ατζέντες, και παράνομες εξωτερικές παρεμβάσεις. Πάνω σε αυτό πρέπει να εργαστεί η διεθνής κοινότητα».
Τέλος ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ επιβεβαίωσε εκ νέου την υποστήριξη της χώρας του για τις προσπάθειες του ΟΗΕ στη Λιβύη επαναλαμβάνοντας όμως ότι πρέπει να λογοδοτήσουν εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για παραβιάσεις και σοβαρά εγκλήματα.
Οι Καταριανοί έχουν τεράστιο θράσος, διότι εάν εφαρμοστεί το Διεθνές Δίκαιο θα καταδικαστούν όλοι τους για τζιχαντιστική τρομοκρατία.
Δυστυχώς, τα ταμεία του Κατάρ, που γεμίζουν από τις εξαγωγές φυσικού αερίου, προσφέρουν προς το παρόν «ασυλία» στους τρομοκράτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που κυβερνάνε το Κατάρ.